Transport EnvironmentBiobrandstoffen in de meeste gevallen twee keer zo duur als benzine en diesel.

Biobrandstoffen voegen jaarlijks 17 miljard euro toe aan Europese brandstofrekening.

De kosten van biodiesel zijn momenteel 70% tot 130% hoger dan die van benzine en diesel op de groothandelsmarkt, afhankelijk van het gebruikte gewas, blijkt uit een nieuwe studie naar de werkelijke kosten van biobrandstoffen. Transport & Environment, die de studie heeft uitgevoerd, heeft de EU opgeroepen de verplichte bijmenging van biobrandstof uit gewassen te beëindigen om de druk op zowel de voedsel- als de brandstofprijzen te verminderen.

Duurder

De afgelopen jaren zijn biobrandstoffen in Europa steeds duurder geweest in vergelijking met fossiele brandstoffen. Met de huidige prijsstijgingen in veel van de grondstoffen die worden gebruikt voor biobrandstoffen, zoals plantaardige oliën, granen, gebruikt frituurvet en dierlijke vetten, wordt het prijsverschil met fossiele brandstoffen steeds groter. Bio-ethanol uit EU-productie is bijvoorbeeld twee keer zo duur als benzine. In totaal voegen biobrandstoffen € 17 miljard per jaar toe aan de Europese brandstofrekening.david-maunsell-He23hxR2idI-unsplash.jpg

Foto: David Maunsell-He23hxR2idI-unsplash.

Biobrandstoffen zijn slechter voor het klimaat

Maik Marahrens, senior campagnevoerder biobrandstoffen bij T&E, zei: "Biobrandstoffen zijn slechter voor het klimaat, slechter voor de biodiversiteit en dragen bij aan hogere voedselprijzen. Zoals uit deze analyse van groothandelsprijzen blijkt, leggen ze ook een onnodige financiële last op de reeds worstelende Europese huishoudens. De EU moet de mandaten voor biobrandstoffen voor gewassen beëindigen en zich in plaats daarvan inzetten voor echt duurzame technologieën.”

Bron: Transport & Enviroment, 30 juni 2022

DOWNLOAD hier het rapport "Miljarden verspild aan biobrandstof"