nlenfrde

Algemeen DagbladWeer goede sier met een groen vliegplan

Na het elektrische vliegtuig nóg innovatiever?

Rotterdam The Hague Airport maakte deze week weer eens goede sier met een groen plan. Het derde dit jaar na de aankondigingen over zonnepanelen en een stekkervliegtuig. Nu presenteerde de regionale luchthaven een nog innovatiever vliegtuig op schone waterstof.

Dat ding vliegt volgens de plannenmakers in 2024 naar Londen. Een heel klein ding, trouwens, want de nieuwe techniek is bij lange na niet in staat Boeings voort te stuwen. Rotterdam The Airport is zo met het milieu bezig, omdat vliegen er niet goed op staat bij natuurvrienden. En dan zijn er nog de omwonenden van de luchthaven, die sinds corona weten wat een zegen het leven zonder de brullende motoren is.

De vervuiler betaalt niet

Brullende motoren van vliegtuigen die weer vol met mensen zitten die na de gedwongen thuisvakantie toe zijn aan een reisje. Dat kan weer: voor een paar tientjes in een paar uur naar de leukste Europese bestemmingen. Die bestemmingen zijn ook met de trein aan te reizen. Maar vergelijk de prijs van een vliegticket met die van het treinkaartje naar Londen, Praag of Venetië en zie de principes dan maar eens overeind te houden. Zo groot is de vliegschaamte niet.

De voornaamste reden voor dat prijsverschil is dat de kreet 'de vervuiler betaalt' niet geldt voor vliegmaatschappijen. Die hoeven van de overheid géén belasting te betalen op kerosine en ook niet op de tickets.

Als zelfs de overheid de voorkeur geeft aan vervuilend vliegen ten opzichte van milieuvriendelijkere concurrenten, waarom zou de reiziger dat dan niet doen?

De belasting op vliegtuigbrandstof zou tijdens de klimaattop in Glasgow ter sprake kunnen komen, maar zeker is dat niet. In de tussentijd schiet Rotterdam The Hague Airport ons om de zoveel maanden te hulp met een nieuw groen plan om het geweten sussen.

Ingezonden commentaar van Leon van Heel in het AD.
Bron: Algemeen Dagblad 30-10-2021

2021 10 30 groenplan

Gerelateerdvliegtuig op schone waterstof.