AlbrandswaardsDagbladRTHA in nationale lijst "100 grootste stikstofuitstoters"

In de lijst met de grootste 100 stikstofuitstoters van Nederland zijn opvallend veel Rotterdamse bedrijven te vinden die in de haven gevestigd zijn.

Alleen al in de top 10 staan vier bedrijven die op Rotterdams grondgebied opereren.

In komen 29 Rotterdamse industriebedrijven in de top 100 voor. Het gaat om onder meer Shell op plek 5, de raffinaderijen van BP en Esso (plek 7 en 9) en Rijnmond Energie op plek 10. Verderop in de lijst zijn onder meer de Uniper Centrale op de Maasvlakte, Rotterdam The Hague Airport en AVR Afvalverwerking te vinden.

RTHA

De lijst is door Minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) naar de Tweede Kamer gestuurd na Kamervragen van Laura Bromet van GroenLinks.

Onderscheid

Rotterdam The Hague Airport onderscheidt zich van andere grote stikstofuitstoters in negatieve wijze en op meerdere gebieden:

  1. Voor hun dagelijkse activiteiten heeft dit vliegveld een zo geheten 'natuurvergunning' nodig, deze is na ruim twee jaar nadat de minister is gewezen op deze overtreding nog steeds niet aangevraagd waardoor Rotterdam The Hague Airport dagelijks in overtreding is.
  2. Dankzij een krachtige luchtvaartlobby wordt thans uitstoot op hoogtes boven de 900 meter niet meegeteld. Laten vliegtuigen nu juist de langste tijd van een (internationale) reis boven deze hoogte verblijven. De uitstoot van schadelijke stoffen is dus ettelijke honderden procenten hoger dan thans aangenomen.
  3. De luchthaven ligt al jaren onder vuur omdat het ook veel geluidsoverlast produceert.
  4. De uitstoot van ultrafijn stof wordt door RTHA gebagatalseerd, maar op andere luchthavens is reeds aangetoond dat grondpersoneel hier serieuze medische klachten oplopen.

Bron: albrandswaardsdagblad , 5 april 2022