nlenfrde

RijnmondRecorddrukte op Rotterdam The Hague Airport

Meer zomerse vluchten dan voor corona, ook 's nachts.

Het aantal passagiers dat van en naar Rotterdam vliegt is bijna weer op het oude niveau. In juli maakten maar liefst 314 duizend mensen gebruik van Rotterdam The Hague Airport, meer dan de drukste maand in 2019, dus voor corona. Het aantal nachtvluchten tikte de tweehonderd aan.

De sterke groei heeft vooral te maken met het grote aantal vakantievluchten. De 352 van juli zijn er bijna 100 meer dan in 2019 (259). De vliegmaatschappijen vervoerden 51 duizend vakantiegangers van en naar Rotterdam. In 2019 waren dat er 'slechts' 23 duizend. Die toename is mede veroorzaakt door het overhevelen van vluchten van Schiphol naar Rotterdam.
Het Rotterdamse vliegveld noteerde in heel 2019 een record van 2,1 miljoen passagiers die kwamen en gingen. Dit jaar gaat dat aantal door de naweeën van corona nog niet worden bereikt. Maar een woordvoerder van het vliegveld zegt dat in augustus nog eens 300 duizend passagiers van de luchthaven gebruikmaken.

Rotterdam The Hague Airport

Geen extra vluchten

De groei van het aantal vluchten heeft voor omwonenden gevolgen. Vooral sommige inwoners van Schiedam zijn vaker dan gewenst al geconfronteerd met opstijgende vliegtuigen. Dat heeft te maken met de wind die dit jaar vaak uit het westen waait. Om te voorkomen dat grenzen worden overschreden maakte de luchthaven maandag al bekend dat het tot het einde van oktober geen extra vluchten wil hebben.

Oude truc

"Een oude truc", zegt Alfred Blokhuizen, woordvoerder van de Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV). "Als straks toch blijkt dat er ruimte moet zijn om vliegtuigen te laten landen en dat kan niet op Schiphol, dan komen de vliegtuigen echt wel naar Rotterdam."
Volgens Blokhuizen is de groei van het aantal passagiers geen verrassing. "Rotterdam vraagt in de wintermaanden meer ruimte voor vliegtuigen aan. Die vliegtuigen komen niet, maar die slots, zoals ze worden genoemd, worden vervolgens in de zomer ingezet. Precies als veel mensen met de ramen open slapen."

Nachtvluchten

Daar komt bij dat het aantal vluchten in de nacht - tussen 23:00 en 7:00 uur - in juli toenam naar 200. Dat waren er in juli 2019 nog 148. "Maar wel 96 keer een vlucht van de traumaheli. Die telt niet mee", zegt de woordvoerder van het vliegveld. "Kul", reageert Blokhuizen, "die tellen wel degelijk mee. Het vliegveld wil die scheiding, maar in de berekeningen tellen ze net zo zwaar mee."
Volgens Blokhuizen telt Rotterdam The Hague Airport dit jaar ook meer nachtvluchten dan is afgesproken. Nu al zit het totaal op 816. Augustus, september en oktober tellen ook nog mee voor de berekeningen van het vliegjaar 2022.
"Ooit is in een convenant tussen het vliegveld, de omliggende gemeenten en omwonenden afgesproken dat het niet meer dan 849 nachtvluchten op jaarbasis zouden zijn. Maar dat is geen wettelijke regeling, zo heeft de Raad van State, vastgesteld. Dus trekt het vliegveld zich niets aan van die afspraken."

Bron: Rijnmond RTV, 2 augustus 2022

Lees ook: Convenant met de Overheid is niets waard