Hart van Holland over Rotterdam The Hague Airport“Gokken” of “Bewust kiezen”?

Dit is de strekking van dit verhaal. Ultrafijn-stof is een relatief nieuw verschijnsel. Het ontstaat onder andere bij de start van vliegtuigen (en bij andere verbrandingsmotoren).

Omdat een middelgroot vliegtuig tot duizenden keren méér zware brandstof verstookt bij de start dan een auto is de uitstoot van de ultrafijnstof iets wat belangrijk is goed in kaart gebracht te hebben. Het is al jaren bekend dat de startende vliegtuigen enorm kabaal maken en CO2 uitstoten.

WETHOUDER
Wethouder Pex Langenberg gaat eerdaags in een woonwijk persoonlijk ervaren hoe de geluidsoverlast is.
Ervaren hoe de werking van de ultrafijn-stof is, is lastiger: dit is een sluipmoordenaar, die vergeleken kan worden met de werking asbeststof. Door Rotterdam The Hague Airport op termijn meer vluchten te laten uitvoeren wordt gegokt met de volksgezondheid.

TOENEMENDE DISCUSSIE
Terloops wordt gemeld dat gemeentelijke weerstand is uitgebreid naar Rotterdam Alexander vanwege klachten uit Ommoord en Zevenkamp. Dit zijn duidelijke signalen van de burgers dat nu reeds acceptatiegrenzen worden overschreden door het vliegveld. Politiek pakt dit op.

ALTERNATIEF
Als alternatief kan ook een bewuste keuze gemaakt worden door binnen het de huidige vervuilingsruimte andere bestemmingen in te zetten. Een win-win situatie voor vliegveld en omwonenden.

Hart van Holland HiS - Rotterdam The Hague Airport en ultrafijnstof