Stadskrant-OverschieLuchtmeting in Overschie

Op vier plekken in Overschie zijn meters opgehangen die de luchtkwaliteit - waaronder fijnstof - meten.

Het project Lumen is in Hillegersberg-Schiebroek al langer gaande. En nu sluit Overschie ook aan. Over een jaar worden de resultaten bekeken, besproken en beoordeeld.

Uit de discussie over de uitbreidingsplannen van het vliegveld bleek dat de luchtkwaliteit voor veel Overschiënaars een belangrijke zorg is. Als vervolg daarop is nu besloten om in Overschie luchtmeetpunten aan te brengen, als aanvulling op het officiële luchtmeetpunt van RIVM/DCMR. Aan de ene kant kan daarmee duidelijk worden welke factoren in welke buurt luchtverontreiniging veroorzaken.
En aan de andere kant is een belangrijk doel om bewoners bewust te maken van hun eigen rol bij het verminderen van de verontreiniging.

Over een jaar resultaten bekijken

Wie zelf iets wil doen om de luchtkwaliteit te verbeteren, kan bijvoorbeeld de auto laten staan en minder gaan vliegen. En in plaats van de auto de fiets of het openbaar vervoer gebruiken. De meetpunten komen verspreid over Overschie, bij particulieren in de tuin. Een komt er een in Park16Hoven, dicht bij het vliegveld. De andere meetpunten komen bij de nieuwbouw bij het Kleinpolderplein en aan beide kanten van de A13. De meters hangen er in principe voor een jaar. Daarna wordt aan de hand van de resultaten bekeken welk vervolg eraan gegeven wordt.

Bron: Stadskrant Overschie, 10 januari 2018

2018-01-10-Overschie-luchtmeting