Gemeente LansingerlandOproep aan bewoners Lansingerland

Zelf meten is beter weten?!

Uitnodiging Informatiemarkt donderdagavond 22 november 2018 over ‘burgermeetnetten’ voor geluid en luchtkwaliteit in Lansingerland.

Ineke den Heijer (fractievoorzitter D66 Lansingerland) en Michaël Wilde (Platform Lansingerland Samen Duurzaam) hebben het initiatief genomen om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een burgermeetnet in Lansingerland. In hun hand hebben ze een bord met daarop één van de 17 - door de United Nations vastgestelde - Sustainable Development Goals (duurzaamheiddoelen). Deze gaat o.a. over schone lucht. U wordt uitgenodigd de presentatie bij te wonen en mee te denken en te praten.

Is een burgermeetnet ook iets voor Lansingerland?

Samen milieumetingen doen wordt steeds populairder en burgermeetnetten zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen de overheid verricht metingen naar luchtkwaliteit en geluid, maar inwoners kunnen met elkaar een netwerk vormen en op straat- en wijkniveau aanvullende gegevens leveren. Aan de woningen wordt dan via een kastje aan de buitenmuur geluid- en luchtkwaliteit gemeten. Ondanks dat niet alle gegevens direct te koppelen zijn aan de landelijke metingen, is het wel duidelijk dat het meten op wijk- en buurtniveau een goede aanvulling kan zijn op het bestaande landelijke meetnet. Er zijn op dit moment pilots bij diverse andere gemeenten waar burgermeetnetten al in de praktijk worden gebracht. Ook partijen zoals de Rijksdienst RIVM en de omgevingsdienst DCMR zijn bij deze nieuwe ontwikkelingen betrokken.

Is een burgermeetnet ook wat voor Lansingerland? Op initiatief van D66 Lansingerland en het platform Lansingerland Samen Duurzaam (LSD) is er op donderdagavond 22 november een informatiemarkt over burgermeetnetten voor geluid en luchtkwaliteit. Mede organisatoren zijn de politieke partijen ChristenUnie, WIJ Lansingerland, GroenLinks en de PvdA.

Waarom deze informatiemarkt?

De uitnodigende partijen willen onderzoeken of een burgermeetnet ook in Lansingerland kans van slagen heeft. Op deze informatiemarkt horen we welke ervaringen er zijn bij andere burgermeetnetten. Wat zijn de kosten, wat levert het voor gegevens op en welke andere effecten heeft het zelf meten? Wilt u als inwoner beter geïnformeerd zijn en meer betrokken zijn bij uw eigen leefomgeving? Op deze avond zijn de DCMR, RIVM, Provincie Zuid-Holland, Burgermeetnet Hillegersberg, GGD en een paar bedrijven aanwezig om al deze vragen te helpen beantwoorden. Bent u gemotiveerd om zelf metingen te doen of bent u gewoon geïnteresseerd in dit onderwerp. Wees van harte welkom. De locatie is het Melanchthon Bergschenhoek. Toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u terecht bij Michaël Wilde (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Ineke den Heijer (i.den.heijer@d66lansingerland).

Wat biedt deze avond?

  • Volop informatie over bestaande burgermeetnetten.
  • De rol en werking van burgermeetnetten in relatie tot de bestaande meetnetten.
  • Informatie over gezondheid en uw leefomgeving.
  • Speeddaten met Platform Lansingerland Samen Duurzaam.
  • Ontmoetingen met de meeste politieke partijen van Lansingerland.
  • Ideeën wat u zelf kunt doen.
  • En veel meer…..

===========================================================
Datum: 22 november 2018
Locatie: Melanchthon Bergschenhoek, de Zijde 3.

Programma

19.30 uur inloop met koffie en thee
20.00 uur Opening en korte presentaties van:

* Burgermeetnet Hillegersberg vertelt over hun eigen meetnet en de samenwerking met de inwoners en de politiek.
* De provincie Zuid-Holland vertelt over de experimenten in de provincie met burgermeetnetten en de geleerde lessen.
* De DCMR ligt toe hoe zij betrokken zijn en welke ontwikkeling zij zien.
* RIVM geeft aan hoe zij op dit moment initiatieven ondersteunen en welke ontwikkelingen zij zien.
20.40 - 21.30 uur informatiemarkt
Op de informatiemarkt kunt u al uw vragen stellen en kunt u ook zien hoe een meetkastje er uit ziet en welke data er opgeleverd wordt. Naast de provincie Zuid-Holland, Burgermeetnet Hillegersberg, DCMR, RIVM kunt u ook medewerkers van twee bedrijven ontmoeten die alles kunnen vertellen over de technologische ontwikkelingen. Daarnaast zal de GGD aanwezig zijn om vragen over uw leefomgeving in relatie tot gezondheid te beantwoorden.
21.30 uur afsluiting en napraten onder genot van drankjes en hapjes.