AD OnlineOrendicht2Inspectie tikt overtredende luchthaven voor het eerst op de vingers

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tikt Rotterdam The Hague Airport (RTHA) op de vingers, omdat de luchthaven in 2018 de geluidsnorm heeft overschreden.

Dat gebeurde in Schiedam, waar bewoners afgelopen zomer veel last ondervonden van vooral landende vliegtuigen. Het is de eerste keer dat het vliegveld ‘straf’ krijgt.

foto uit bericht van AD

17,8% OVERSCHREDEN

De overschrijding van de geluidsnorm blijkt uit de Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2018 van de inspectie. Schiedam was de enige plek waar de geluidsnorm - met 17,8 procent - werd overschreden.

Vliegtuigen moeten zoveel mogelijk tegen de wind in starten en landen. Uit de analyse van de ILT naar de oorzaak van de overschrijding blijkt dat er in 2018 veel noordelijke en oostelijke wind is geweest. De luchthaven heeft daardoor meer landingen vanuit het zuidwesten, en dus over Schiedam, moeten verwerken.

De inspectie oordeelt dat er sprake is geweest van een onvoorzienbare situatie. Deze is echter niet zo uniek dat dit in de toekomst niet meer kan voorkomen. Daarom vindt de ILT een maatregel noodzakelijk.

‘Zestienhoven’ heeft twee weken de tijd om te reageren, daarna wordt de maatregel vast gesteld. ,,Onze reactie staat inmiddels op papier", laat een woordvoerster van RTHA weten. ,,Voor ons is het nu afwachten hoe het ILT hierop reageert. Het is een nieuwe situatie, wij hebben hier nog niet eerder mee te maken gehad. Weten dus ook niet wat we moeten verwachten.”

LOGISCHE STAP

John Witjes, die als bewonersvertegenwoordiger van Schiedam aanschuift bij de regionale overleggen met de luchthaven, noemt de aankomende maatregel ‘niet meer dan een logische stap’. ,,Als je grenzen overtreedt, is het terecht dat daar iets van gezegd wordt. Zeker omdat deze situatie zich vaker zal gaan voordoen, met het oog op de toekomstige klimaatverandering.”

TIJDELIJK SLUITEN?

Witjes vindt het wel jammer dat de ILT afgelopen zomer niet heeft ingegrepen. ,,Wij zijn nu ruim een half jaar verder. Daarom hoop ik ook dat er een preventieve werking uitgaat van de opgelegde maatregel. Mocht het komende zomer weer misgaan, dan is het wat mij betreft logisch dat de inspectie gelijk ingrijpt. Voor mij part wordt de luchthaven dan tijdelijk gesloten.”

Welke straf er wordt opgelegd, kan de inspectie nog niet vertellen. ,,Zeker is wel dat de maatregel past bij de overschrijding", aldus een zegsvrouw.

EXCUUSBRIEF

Wat Witjes betreft is een excuusbrief van RTHA aan de bewoners in Schiedam sowieso op zijn plaats. ,,Dat is weliswaar een symbolisch gebaar, maar daarmee geef je aan dat je het probleem serieus neemt.”

Bron: AD 28 februari 2019