RTV Rijnmond'We hopen op een straf voor Rotterdam Airport die zoden aan de dijk zet'

Het voelt toch een beetje als verrassing, voor de omwonenden van Rotterdam The Hague Airport: de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) neemt maatregelen tegen de Rotterdamse luchthaven voor het overtreden van de geluidsnormen.

"In het verleden hebben we toch meerdere keren vastgesteld dat de inspectie een tandeloze tijger was", zegt Dirk Breedveld van Bewoners tegen Vliegtuigoverlast. "Maar nu hebben ze toch echt een wettelijke overtreding geconstateerd en dat gaan ze handhaven."

Afbeelding uit bericht van RTV-Rijnmond

De luchthaven heeft de geluidsnormen in 2018 op één plek, in Schiedam, met 17,8 procent overschreden. Op de andere plekken waren er geen problemen.

BTV geïnterviewd

Over dit onderwerp werd een telefonisch interview afgenomen met BTV-voorzitter Dirk Breedveld.

pictogram media player

Lees ook: Inspectie: te veel vliegtuiglawaai in Schiedam
Wat de straf zal zijn is nog onduidelijk. De maatregel wordt voorgelegd aan Rotterdam The Hague Airport. Daarna is er ruimte voor een verweer. Vervolgens wordt de maatregel opgelegd.

Gesloten deuren?

"Dat het allemaal achter gesloten deuren plaatsvindt is natuurlijk wel merkwaardig", zegt Breedveld. "Maar dat hoort ook wel een beetje bij het luchthavendossier."

De Inspectie Leefomgeving en Transport en Rotterdam The Hague Airport willen voorlopig nog geen toelichting geven over de maatregel, totdat deze definitief is.

Bron: RTV Rijnmond 28 februari 2019