SchipholWatchGreenpeace: noodbevel voor de rechter

Greenpeace gaat bezwaar indienen tegen het noodbevel dat hulpburgemeester Jurgen Nobel van Haarlemeermeer ondertekende en dat het hardhandig optreden van de marechaussee mogelijk maakte tijdens het Protestival op Schiphol.

Max van Dam van SchipholWatch is erg gelukkig met deze stap van de milieubeweging. “Voor je het weet sta je straks te demonstreren bij het brugrestaurant over de A4”, vertelt hij. “Zowel Greenpeace, Extinction Rebellion als omwonenden willen nog veel vaker komen demonstreren op het vliegveld.”

De beslissing van Haarlemmermeer om het noodbevel te geven wordt nu voorgelegd aan de rechter, zodat duidelijkheid ontstaat over de legitimiteit van het noodbevel. Kennelijk zien de juristen van Greenpeace voldoende kansen om het noodbevel achteraf succesvol aan te vechten.

Gezellige situatie op Schiphol was aanleiding voor arrestaties

Onbezonnen actie wethouder Nobel

Veel topjuristen hebben de onbezonnen actie van Nobel al veroordeeld. Zo meldden twee hoogleraren aan opiniesite Joop.nl dat de gemeente ver buiten zijn boekje is gegaan met het bevel. “Voorwaarde voor het afkondigen van een noodbevel is dat er sprake is van ernstige wanordelijkheden of een ramp danwel ernstige vrees hiervoor. Evident is dat van geen van deze situaties in de verste verte sprake was”, aldus de professoren.

“Een hoeveelheid van 250 demonstranten op een bezoekersaantal van 200.000 per dag is niet bepaald een indicatie voor een aanstaande ramp.”

Op het Protestival van 14 december jongstleden werden 26 milieubeschermers en omwonenden opgepakt en werden er honderden ‘bestuurlijk verplaatst’ – een eufemisme voor het in een bus zetten van demonstranten om ze in de ‘middle of nowhere’ aan hun lot over te laten. Onder deze verplaatsten bevonden zich veel oudere omwonenden, waarvan sommigen moeilijk ter been zijn.

Journalisten gearresteerd

Bovendien werden op het Protestival twee journalisten in functie gearresteerd en urenlang vastgehouden. Zij konden zo niet langer hun werk uitvoeren en verslag doen van de demonstratie.

Eerder had Greenpeace al ondervonden dat de nieuwbakken VVD-burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer allerminst gediend was van de demonstratie op Schiphol Plaza. Zij verbood het binnen protesteren op onheuse gronden. Ook daar ging de gemeente al de fout in.

Protesteren grondrecht

Het recht om te protesteren is in ons land vastgelegd in de grondwet. Juristen zijn unaniem van mening dat er zeer zwaarwegende argumenten nodig zijn om een demonstratie te verbieden. Een ongedefinieerde angst voor ongeregeldheden van een ongekozen burgemeester, hoort niet in die categorie argumenten thuis. Voor een demonstratie is géén toestemming nodig van de autoriteiten.

Bron: Schipholwatch. 23 december 2019