nlenfrde

Omroep GLD"Minister beduvelt je waar je bij staat.'

'Of je nu inwoner of Kamerlid bent, ze beduvelt je waar je bij staat', reageert Statenlid voor de provincie Gelderland Antoon Kanis op een reactie van zijn partijgenoot Paternotte van D66 uit de Tweede Kamer. Paternotte spreekt over een 'Hutspotredenering'.

Statenlid voor de provincie Gelderland Antoon Kanis
Statenlid voor de provincie Gelderland Antoon Kanis

Het onderwerp betreft het gedraai van minister Cora van Nieuwehuizen, door meerderen wordt zij reeds ironisch de Minister van Luchtvaartuitbreiding genoemd.
In een brief aan de de Tweede Kamer laat zij laat weten dat de Tweede Kamer niet op voorhand gaat spreken over de maatregel die vliegtuigen van Schiphol naar Lelystad moet sturen, de zogenaamde verkeersverdelingsregel (VVR).
'Het betekent dat de Tweede Kamer buitenspel staat', reageert Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks. 'Je wordt gewoon voor een voldongen feit geplaatst.'

De politiek wil Lelystad Airport gebruiken als overloopluchthaven voor Schiphol. Vakantieverkeer moet verplaatst worden naar het vliegveld in de polder, zodat Schiphol zich kan richten op vluchten die belangrijk zijn voor het netwerk van de luchthaven.

'Je wordt gewoon voor een voldongen feit geplaatst.'

Maatschappelijk gezien is er geen draagvlak voor uitbreiding van welk vliegveld dan ook. Een nieuw vliegveld er bij is uitgesloten. Economisch is er geen reden en nu blijkt de milieuschade catastrofaal te zijn als er in Nederland méér vluchten komen of een extra vliegveld. En hoe reageert Cora van Nieuwehuizen? "Dat besluit ik zelf wel". Zij schoffeert de democratie, de politiek, de burger en het milieu.

Bron: Omroep Gelderland, 23 januari 2020