Dagblad070Raad tegen uitbreiding Rotterdam The Hague Airport

De Haagse gemeenteraad heeft zich uitgesproken tegen een uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport. Een meerderheid stemde donderdagavond voor een motie van de Partij voor de Dieren.

Eerder hadden ook de provincie en de Rottersamse raad zich al uitgesproken tegen een uitbreiding. ''Zonder politiek draagvlak lijkt uitbreiding van het vliegveld nu definitief van de baan", geeft de indiener van de motie Robert Barker (PvdD) aan. "Voor het klimaat en omwonenden van een vliegveld moeten we minder vliegen."

(foto Pixabay.com)
(foto Pixabay.com)

De raad vindt uitbreiding niet wenselijk vanwege de geluidsoverlast voor omwonenden. "Eerder durfde het Haags stadsbestuur deze uitspraak niet aan", stelt Barker. "Maar tijden veranderen. Om onze aarde leefbaar te houden moeten we drastisch minder CO2 uitstoten. Groei van vliegvelden past hier niet bij." Een meerderheid van de raad was het donderdag met hem eens.

Bron: Dagblad 070, 7 februari 2020

Historisch besluit Gemeente Den Haag

De Haagse gemeenteraad heeft zich donderdagavond 6-2-2020 uitgesproken tegen uitbreiding van vliegveld Zestienhoven. Het besluit volgt op een motie van de Partij voor de Dieren. Die kreeg een meerderheid achter zich in de raad.
In een eerder stadium hebben ook de Gemeenteraad in Rotterdam, andere regiogemeenten en de Provincie Zuid-Holland zich al uitgesproken tegen verdere groei. Daarmee is het draagvlak voor enige uitbreiding volkomen weg. Draagvlak in de regio was een strenge voorwaarde, van Staatssecretaris Dijksma, voor eventuele groei van de luchthaven.

Definitieve stop

Een forse tegenvaller voor de Schiphol Groep, die nu voor het eerst in zijn geschiedenis wordt geconfronteerd met een definitieve stop op meer vliegen. De beslissing illustreert het veranderende denken in de samenleving over de overlast en vervuiling van de sector.

Met deze beslissing komt ook een definitieve groeistop voor Schiphol zelf weer op de agenda. Bevolking én regionale en lokale politiek signaleren een toenemende overlast en vinden het welletjes geweest. "Zonder politiek draagvlak is uitbreiding van het vliegveld nu definitief van de baan", aldus Robert Barker van de PvdD tegenover Dagblad 070. "Voor het klimaat en voor de omwonenden moeten we minder vliegen."

BTV-Rotterdam en "de list"

Voorzitter Alfred Blokhuizen van de omwonendenvereniging BTV-Rotterdam is apetrots. "Het is goed om te zien dat de lokale politici en Provinciale Staten zich hebben laten overtuigen van de schadelijkheid van de Rotterdamse luchthaven. We blijven echter waakzaam, want de huidige minister heeft al eerder aangekondigd niet tegen het verzinnen van een "list" is. Een list zou kunnen zijn het schuiven met de vluchten van de traumahelikopters, die op Rotterdam zijn gestationeerd. We zijn hier al jaren mee bezig. Want het is te veel, te vaak, te vuil en veel te goedkoop. En dat weten we allemaal."

Lees ook: Haagse Raad wil geen Groei Luchthaven