MO Mondiaal NieuwsOnderzoekers vragen strengere normen

Zelfs een korte blootstelling aan een lage hoeveelheid fijnstof verhoogt al het risico op een hartstilstand.

Dat blijkt uit grootschalig onderzoek in Japan. De onderzoekers vragen dringend strengere normen.

Korte blootstelling aan fijnstof verhoogt al risico op hartstilstand

“Onze studie ondersteunt recent bewijs dat er geen veilig niveau van luchtvervuiling is”, zegt cardioloog Kazuaki Negishi van de Universiteit van Sydney (Australië), hoofdauteur van de studie.
Zodra we fijnstof binnenkrijgen, is er al een verhoogd risico op hartstilstand. Zelfs een korte blootstelling aan een lage hoeveelheid PM2.5, fijnstof met een diameter van 2,5 micrometer, volstaat al om het risico te doen stijgen.

Voor elke stijging van de fijnstofconcentratie met 10 microgram per kubieke meter stijgt het risico met 1 tot 4 procent.
Eén opstijgende Boeing 747 stoot evenveel stikstof, CO2 en NOx uit als een miljoen passerende vrachtwagens. Wonen nabij een vliegveld is dus letterlijk levensgevaarlijk!

Boeing 737

Lees dit bericht verder in ons "dossier medisch Over Vervuiling".

Luchtvaartlobby

Deze informatie komt de luchtvaartlobby bijzonder slecht uit. Naast oprukkend besef onder de burger is nu een duidelijke kentering te zien in politiek dat het maatschappelijk niet meer te verantwoorden is om luchtvaart te laten groeien. Minister 'van luchtvaartgroei' Caro van Nieuwenhuizen moet snel uit haar 'bubble' komen, alvorens de Schiphol-zeepbel uiteen spat. Steeds meer bewijs wordt geleverd dat de economie én de natuur en dus de burgers beter af zijn met minder luchtvaart en deze tegen realistische prijzen aan te bieden.