RijnmondRotterdam The Hague Airport mist natuurvergunning

Rotterdam The Hague Airport is in overtreding omdat het geen natuurbeschermingsvergunning heeft. Dat stelt Mobilisation for the Environment (MOB) bij EenVandaag.

Zo'n vergunning is nodig vanwege de stikstofuitstoot van het vliegverkeer, dat schade toebrengt aan de natuur. MOB heeft de overheid gevraagd te gaan handhaven op de vergunning.

RV Transavia

Naast de Rotterdamse luchthaven missen ook Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport, Lelystad Airport en Groningen Airport Eelde de vergunning. Eerder onthulde EenVandaag al dat schiphol de vergunning mist, waardoor 100 duizend starts en landingen illegaal zouden zijn.

Niveau 2004

Eind mei won MOB de stikstofzaak tegen de Nederlandse overheid. Naar aanleiding daarvan heeft de organisatie de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) verzocht op te treden tegen de luchthavens.

Volgens de milieuorganisatie betekent dat dat het aantal vliegbewegingen terug zou moeten naar het niveau van 2004. In Rotterdam zou er dan weinig veranderen: er waren toen meer vliegbewegingen dan vorig jaar.

Bron: RTV Rijnmond, 23 september 2019