AD Onlineverkiezingen voor de Rotterdamse regio: sluit het vliegveld

Wat zijn de wensen voor de Rotterdamse regio van de politieke partijen, die hopen volgende week de Tweede Kamer of zelfs het kabinet te halen?

Een kleine - verre van volledige - selectie uit de honderden pagina’s verkiezingsprogramma’s. Over de haven, het vliegveld, het openbaar vervoer en wonen.

Rotterdam The Hague Airport

GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn duidelijk: het Rotterdamse vliegveld moet dicht. Voor korte vluchten binnen 750 kilometer moet de trein het alternatief zijn, luidt de boodschap van GroenLinks en ook vele andere partijen. Bij die partijen is het echter gissen wat dit exact voor Rotterdam The Hague Airport betekent.

Rotterdam Central Park

De PvdA en CDA spreken over ‘opnieuw wegen’ en ‘een nieuw evenwicht’. De SP wil dat mensen die veel vliegen, meer betalen voor de CO2-uitstoot, zonder vliegen voor anderen onbetaalbaar te maken. De Piratenpartij pleit voor belasting op kerosine, net als bij autobrandstof. D66, Volt en Forum voor Democratie zien muziek in de hyperloop, de vacuümtrein die in korte tijd grote afstanden kan afleggen.

Forum wil ook een nieuwe luchthaven in de Noordzee. De VVD en CDA zien dan weer groei van de luchtvaart voor zich, ook in Rotterdam, door het inzetten van ‘schonere en stillere vliegtuigen’. De SGP is tegen de ‘vele goedkope vakantievluchten die weinig economische toegevoegde waarde hebben, maar wel het milieu belasten’.

Lees de overige verkiezingsonderwerpen (wonen, vervoer & haven) in het artikel van het AD

Bron: AD, 11 maart 2021