NoordhollandsdagbladOmwonenden komen met meldpunt vliegherrie.nl

Het ParoolOmwonenden van Schiphol en Rotterdam Airport hebben met vliegherrie.nl een eigen meldpunt opgezet om overlast van vliegtuigen te melden. Volgens de initiatiefnemers functioneren de reeds bestaande meldpunten, zoals Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS), niet.

De omwonenden krijgen steun van onder meer Milieudefensie, Greenpeace, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Volgens Matt Poelmans van de bewonersdelegatie in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) wordt al jaren gepleit voor een onafhankelijk klachtensysteem. "Onderzoek van de Nationale Ombudsman over de klachtenafhandeling toont ook aan dat er te weinig met de meldingen gebeurt en dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd."

Van de meldingen die binnenkomen op vliegherrie.nl zal periodiek verslag worden uitgebracht aan onder meer de Tweede Kamer, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Vliegtuigoverlast in beeld Vliegtuigoverlast in beeld

Volgens de initiatiefnemers is het huidige meldpunt, dat volgens Poelmans ook wel Bewoners Afpoeierpunt Schiphol wordt genoemd, niet onafhankelijk. Het wordt beheerd door de Schiphol Groep in samenwerking met Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). "BAS is een typisch voorbeeld van de slager die zijn eigen vlees keurt", zegt Alfred Blokhuizen, woordvoerder van het nieuwe meldpunt. "Met vliegherrie.nl komt een eind aan de geheimzinnigheid rond meldingen van vliegtuigoverlast. Iedereen kan binnenkort zien hoeveel meldingen zijn ingediend en wat de aard van die meldingen is."

Alle luchthaven-overlast

Deze meldingssite is geïnitieerd door bewonersgroepen in regio Amsterdam, maar expliciet wordt gemeldt dat alle Nederlanders over alle luchtvaartoverlast hier kunnen melden. Dus ook vliegtuigoverlast van en naar Rotterdam The Hague Airport.

Poelmans zegt dat het doel is een meldpunt te verwezenlijken waar iedereen zijn beklag kan doen. "Mensen trekken nu aan de bel bij verschillende clubs, bijvoorbeeld ook bij gemeenten of de luchtverkeersleiding. We willen alle klachten bij elkaar brengen en ze goed analyseren om te kijken wat er kan worden gedaan."

Dat het meldpunt wordt ondersteund door vooral partijen die zich inzetten voor minder vliegverkeer, komt volgens Poelmans omdat mensen die graag met het vliegtuig op vakantie gaan niet klagen. "Maar mensen snakken naar nachtrust en daar is helaas minder aandacht voor dan voor mensen die snakken naar een kop koffie in Barcelona." Hij benadrukt dat de organisaties niet tegen Schiphol zijn. "Schiphol is nodig, alleen moet er veel meer worden gedaan aan hinderbeperking."

Bron: Noordhollands Dagblad, 12 juli 2021

Parool 12 juli 2021

Meldingen doen?

Maak eenmalig een account aan: vliegherrie.nl.  U kunt hier onbeperkt meldingen doen en een beschrijving waarom het u hindert.