AD OnlineInzicht geven in klachten over vliegverkeer

Omwonenden van Rotterdam The Hague Airport en Schiphol hebben de website vliegherrie.nl gelanceerd waar geluidsoverlast van vliegtuigen kan worden gemeld. Alfred Blokhuizen wordt daarin gesteund door Milieudefensie, Greenpeace, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Wat willen jullie met vliegherrie.nl?

Op de website kunnen mensen die last hebben van vliegverkeer dat melden. Wij willen inzicht geven waarom mensen een melding maken. Om de tien minuten komen er reacties binnen van mensen die zeggen gek te worden van het vliegverkeer. We willen de klachten inzichtelijk maken.

AlfredBlokhuizen

We hebben toch al DCMR milieudienst die alle meldingen bijhoudt?

Ja, maar daar gebeurt helemaal niets mee. Ze mogen niks, want ze zijn nergens toe bevoegd. Ze zijn net een notitieblok. Turven maar wat aan en dan krijg je een keer per jaar een dik rapport met een platgeslagen gemiddelde. Maar ze stellen niet die zo belangrijke vraag: waarom mopperen die mensen nou zo? De gewone burger heeft niets aan die info. Daarom hebben we bedacht dat we het zelf maar moeten doen.

Wat gaat er gebeuren met de meldingen?

We gaan met de gegevens naar de politiek. We hebben nu al 7000 klachten binnen. We gaan een jaarraportage maken. En als straks de gemeenteraad het jaarverslag van de luchthaven krijgt, gemaakt door DCMR, leggen wij die van ons er bovenop. Dan zien ze de verschillen, de pieken en de klachten.

Heeft u zelf ook last van vliegverkeer?

Ik woon in Spijkenisse, 22 kilometer van het vliegdveld af. Zondagochtend vlogen hier vier vliegtuigen in een half uur, op 600 meter hoogte. Nou, dan ligt heel Spijkenisse wakker hoor. Je kunt nergens melden dat je zondagmorgen wakker wordt gevlogen door toeristen. Dat wij het nu in kaart brengen is een wereldwonder.

TWEE MINUTEN MET ALFRED BLOKHUIZEN

Klacht melden over vliegtuigoverlast? Doe dit op de website vliegherrie.nl

Bron: Algemeen Dagblad, 2 augustus 2021

AD 02 08 2021