VoorburgsDagbladPvdD Den Haag pleit voor sluiting Rotterdam The Hague Airport

De Partij voor de Dieren in Den Haag is fel tegen het plan om Rotterdam The Hague Airport te laten groeien.

Mislukt participatietraject

"Na een mislukt participatietraject en een explosie van overlastmeldingen, is groei van vliegbewegingen onacceptabel", zegt fractievertegenwoordiger George Ongkiehong. De partij wijst ook op de klimaatcrisis en de noodzaak om uitstoot te verminderen. "Groei is onacceptabel in tijden van klimaatcrisis. Wij pleiten ervoor dat het vliegveld snel sluit."

De Partij voor de Dieren zet in op krimp van de luchtvaart. Dit is volgens de partij nodig om de luchtvaart binnen de grenzen van klimaat, leefomgeving en veiligheid voor mens en dier te houden. Ongkiehong: "Door nu te kiezen voor krimp, verminderen we de uitstoot van broeikasgassen, fijnstof, stikstof en geluidsoverlast. Dan zien we weer vaker blauwe luchten en wordt de lucht die we inademen weer fris en gezond."

PvdD wil sluiting Rotterdam The Hague Airport

Zoveelste geitenpaadje

Rotterdam the Hague Airport wil groeien, ondanks klachten van omwonenden over geluidsoverlast. De luchthaven wil daarom stillere vliegtuigen inzetten. De PvdD stelt dat dit de overlast van de luchthaven niet oplost. "Het is het zoveelste geitenpaadje om meer te vliegen", zegt Ongkiehong. "Dit soort rekentrucs zijn levensgevaarlijk. Gezondheid en veiligheid vraagt niet om loze woorden, maar om harde acties."

Groeiend verzet

De gemeenteraad van Den Haag spreekt woensdag over de toekomst van de luchthaven. Den Haag is geen eigenaar van de luchthaven, maar wel betrokken bij het nemen van besluiten over de toekomst. In het verleden heeft Den Haag nooit voor sluiting gepleit. Toch ziet Ongkiehong signalen dat dit kan veranderen. "Steeds meer partijen begrijpen wat nodig is. D66 Zuid-Holland liet onlangs ook weten dat zij willen dat de luchthaven in 2040 gesloten is."

Bron: Voorburgsdagblad.nl, 23 januari 2023