AD OnlineSlaapproblemen en hartkloppingen: zorgen over gezondheid omwonenden Rotterdam The Hague Airport

Wat kan de provincie Zuid-Holland doen om omwonenden beter te beschermen tegen overlast door de Rotterdamse luchthaven en wat doet het dagelijkse provinciebestuur om het aantal nachtvluchten omlaag te krijgen?

kind hand voor ogen Photo by Caleb Woods on Unsplash

Photo by Caleb Woods on Unsplash

Deze en andere vragen stelt de gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA aan Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland. Aanleiding is een door de GGD verspreide ‘feitenkaart’ waarin staat welke overlast omwonenden van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) ervaren. Deze cijfers staan ook in de meest recente Gezondheidsmonitor, die de GGD, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) regelmatig uitbrengen.

Nachtvluchten

Volgens GL/PvdA was het aantal nachtvluchten vorig jaar het hoogst van de afgelopen tien jaar. Omwonenden hebben slaapproblemen, hartkloppingen of andere klachten. Dat is zorgelijk, stelt GL/PvdA. Beide vinden eigenlijk dat de luchthaven dicht moet. GL/PvdA zit met BBB, VVD en CDA in GS. In hun coalitieakkoord staat nu niet dat de luchthaven dicht moet, wel dat onderzoek wordt gedaan naar ‘alternatieve functies’. 

Gemeenten als Gouda, Waddinxveen en Zuidplas trokken eerder ook al aan de bel over de hinder door de luchthaven.

Bron: AD, 5 december 2023