Aanvraag van een nieuw luchthavenbesluit

Na twee jaar voorbereiding heeft Rotterdam The Hague Airport per brief aan de minister laten weten dat de luchthaven een verzoek voorbereid voor de aanvraag van een nieuw luchthavenbesluit.

In lekentaal is dit de vergunning waarbinnen RTHA mag opereren in relatie tot de vliegactiviteiten.
De minister heeft hiervoor een document opgesteld met richtlijnen. Dit document heet “Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau” (concept-NRD) voor de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA).

Geef uw visie

De aanvraag van de vergunning moet voldoen aan deze regels. Door middel van diverse publicaties in kranten en websites geeft het ministerie de gelegenheid om tot en met woensdag 8 maart 2023 een zienswijze in te dienen over dit concept-NRD. Wat in de publicatie niet helder wordt gecommuniceerd, maar wel belangrijk is: de NRD, dus de richtlijn voor de vergunningaanvraag, moet op zijn beurt voldoen aan de eisen van de Luchtvaartnota 2020-2050. Dit document is een zogeheten overkoepelende wet. Deze bepaalt op welke wijze een (regionaal) vliegveld een vergunningaanvraag moet voorbereiden, moet indienen en aan welke praktische eisen de toekomstvisie moet voldoen. In de Luchtvaartnota 2020-2050 zijn zo ook nadrukkelijke regels opgesteld over het terugdringen van overlast én vervuiling.

Informatiemarkt

Deze materie is behoorlijk complex. Om die reden organiseert de luchthaven RTHA in samenwerking met het ministerie van I&W een informatiemarkt in Schiedam.
Wanneer? Donderdag 9 februari 2023.
Hoe laat? Van 19.00 uur tot 21.00 uur.
Waar? Stadskantoor Schiedam, Stadserf 1 te Schiedam.
Vooraf aanmelden tot en met 6 februari 2023 voor de bijeenkomst door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Belanghebbende

Het mag duidelijk zijn dat de informatie wordt verstrekt vanuit het standpunt van de aanvrager en belanghebbende: RTHA. De Vereniging BTV is nadrukkelijk geen medeorganisator van deze avond, maar zal hier zeker als kritische bezoeker aanwezig zijn.

Vervolg

Wanneer de ingediende visies zijn verwerkt, zal de minister een defectieve NRD opstellen. Aan de hand hiervan wordt voor de komende tientallen jaren de nieuwe ‘vergunning’ voor RTHA vastgelegd.
Wij nodigen onze leden van harte uit naar de voorlichtingsavond te komen en ook een visie te schrijven.
Met hartelijke groet,
Namens bestuur en adviseurs van de BTV
Alfred Blokhuizen, Voorzitter