Dossier "Luchthavenbesluit'

Rotterdam The Hague Airport dient over een 'Luchthaven Besluit' te beschikken. Deze wordt verstrekt door de minister van I&W.
De aanvraag hiertoe dient de betreffende luchthaven zelf te doen nadat tal van formele procedures zijn doorlopen. Helaas schort het in de uitvoering van de procedures en loopt de luchthaven jaren achter op schema.

Image

Participatietraject RTHA LuchthavenbesluitGemeenteraad Schiedam stemt in met motie rond EPP

Gisteravond was na een lange en complexe Raadsvergadering een belangrijke motie aangenomen waarin de conceptbrief die de Schiedamse wethouder aan de luchthaven zou sturen, is bijgesteld.

 

In het oorspronkelijke concept werd gestuurd op 'beperkte groei' van enkele duizenden vluchten per jaar, wanneer aan specifieke voorwaarden werd voldaan. De wethouder meende hiermee meer als serieuze gesprekspartner te worden gezien.

2022 12 13 motie geen groei

Met een meerderheid van stemmen werd deze stelling aangepast is wordt nu gesteld dat de luchthaven niet meer mag groeien.

Ook de inzet van de zgn 'stille vliegtuigen' waarmee weer groei is voorzien valt af, alsmede het schrappen van nachtvluchten om deze vervolgens te vervangen door 10 vluchten overdag, wordt gezien als groei in het aantal vliegbewegingen. Deze groeimogelijkheden worden nu door de gemeente verworpen.

Het is voor dit moment het best haalbare resultaat binnen deze gemeente. Men moet zich nog laten doordringen van het feit dat de nationale Luchtvaartnota stelt dat de overlast én de milieu verontreiniging moet worden teruggedrongen. Door te stoppen met groeien wordt deze opdracht niet gerealiseerd.

Hiermee is een nieuwe stap gezet in het voordeel van mens en milieu.

Gepubliceerd: 14 december 2022