Regeren is vooruit zien:

Tijd voor een toekomst zonder luchthaven.

De aangenomen motie “Investeren is anticiperen” in de gemeenteraad van Rotterdam biedt een uitgelezen kans om met een frisse blik naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA) te kijken.

De aangenomen motie “Investeren is anticiperen” van ChristenUnie en GroenLinks in de gemeenteraad van Rotterdam biedt een uitgelezen kans om met een frisse blik naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA) te kijken. Zeker nu het vliegveld geen actueel Luchthavenbesluit heeft, en de vrijstelling voor een natuurvergunning is vernietigd of door procedures hing. Tegelijkertijd ligt er een recent Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse (MKBA) op tafel, in opdracht van de Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV), die de financiële, maatschappelijke én ruimtelijke baten van alternatieven inzichtelijk maakt. Juist nu is regeren vooruitzien.

Motie als kantelpunt: politiek kiest voor realisme

De recent aangenomen motie werd nipt aangenomen: 51% van de raad stemde voor, 49% tegen. De motie daagt het gemeentebestuur uit om niet alleen vast te houden aan scenario’s uit het verleden, maar om actief te anticiperen op nieuwe inzichten—en in te zetten op wat toekomstbestendig is voor stad en regio.

Juridische onzekerheid rond de luchthaven

  • Geen actueel Luchthavenbesluit: De huidige vergunningstructuur van het vliegveld is allesbehalve solide. Tot medio 2025 functioneert RTHA nog steeds op een tijdelijke omzettingsregeling. Een nieuw Luchthavenbesluit laat op zich wachten en is pas rond 2026 verwacht, terwijl de regelgeving voor burgerluchthavens al ruim een decennium geleden is veranderd.
  • Natuurvergunning vernietigd / onzeker: Het besluit dat RTHA geen natuurvergunning meer nodig heeft, wordt breed aangevochten en zorgde recentelijk voor opschudding. Juridische procedures zijn nog gaande, het draagvlak voor een ontheffing is uiterst dun en het risico van toekomstige vernietiging is groot

MKBA: Sluiting biedt ongekende kansen

De in opdracht van de BTV uitgevoerde Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse zet alle plussen en minnen op een rij, en de uitkomst is opvallend:

  • Alternatief “Stadskwartier Noorderbos”:
    • Bouw van 13.400 woningen (voor 25.000 mensen) en 10.000 extra banen
    • Enorme extra capaciteit voor waterberging (270.000 m³)
    • 118 hectare aan nieuw stedelijk bos: significant meer groen en meer biodiversiteit
    • Drastische verbetering van gezondheid en leefbaarheid voor ruim 154.000 huishoudens die nu geluidsoverlast ervaren
    • Het alternatief is financieel én maatschappelijk zeer rendabel, zelfs bij conservatieve ramingen. Opgeteld zijn de baten vele malen hoger dan het aanhouden van de luchthaven in de huidige of zelfs een groeiende vorm.

Wat levert sluiting op voor Rotterdam?

Wat sluiting van de luchthaven oplevert

"De baten van dit alternatief zijn vele malen hoger dan de huidige invulling van het grote gebied.
Met het voorstel voor Stadskwartier Noorderbos ligt er een uitgewerkt en gekwantificeerd scenario klaar.
Wonen, werken, recreatie én klimaatadaptatie krijgen daarmee een enorme impuls
." (MKBA)

Luchthavens sluiten is realistisch

Het transformeren van luchthaventerreinen tot stadswijken, parken of innovatieve werkzones is geen unicum. In Oslo (Fornebu), Berlijn (Tempelhof) en Twente is het luchthaventerrein succesvol ingezet voor woningbouw, natuur en stedelijke ontwikkeling—steeds met groot maatschappelijk én financieel rendement8.

Conclusie

  • Juridische houdbaarheid van RTHA is zwak: Door het ontbreken van een actueel luchthavenbesluit en onzekerheid rond de natuurvergunning is de bedrijfszekerheid van de luchthaven wankel
  • Sluiting biedt een unieke financiële kans: De MKBA toont dat sluiten en herontwikkelen financieel veel aantrekkelijker is voor de stad én regio dan handhaven of uitbreiden van het vliegveld.
  • Er liggen concrete, uitgewerkte plannen klaar: Met “Stadskwartier Noorderbos” kan Rotterdam een grote stap voorwaarts maken in woningbouw, klimaatadaptatie en leefbaarheid.
  • Regeren is vooruitzien: De tijd van pappen en nathouden is voorbij. De politiek, gesteund door feiten, kan nu kiezen voor echte vooruitgang én financiële meerwaarde.

Het is tijd om het dossier van de luchthaven niet langer te benaderen als een vanzelfsprekendheid, maar als een vraagstuk waar kiezen voor sluiten, investeren in de toekomst betekent—voor beleidsmakers én bewoners.