ADSmeekbede vanuit Schiedam:

‘Stop uitbreidingsplannen van vliegveld, kies voor krimp’

In naam van duizenden Schiedammers: doe er alles om de uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport te stoppen. Kies voor krimp. Deze smeekbede viel woensdagavond te horen. Schiedam zou een voorbeeld moeten nemen aan Rotterdam en wethouder Vincent Karremans in het bijzonder.

De naam van de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans (VVD) viel woensdagavond meerdere malen in de raadszaal in Schiedam, waar een commissievergadering aan de gang was over de uitbreidingsplannen van het vliegveld. Karremans liet eind vorige maand een krachtig geluid horen. Rotterdam gaat niet mee in de plannen van Rotterdam The Hague Airport om meer vluchten toe te staan. Hij wil minder vluchten en staat daarmee lijnrecht tegenover de leiding van de luchthaven.

toenemende overlast in o.a. Schiedam door vliegbewegingen

Zes insprekers hadden zich aangemeld, zes insprekers die tegen de uitbreiding zijn. Van een inwoner in Kethel Oost tot John Witjes, die Schiedam vertegenwoordigde in het participatietraject. De insprekers, maar ook verschillende raadsleden, willen zien dat ook Schiedam zich duidelijk uitspreekt. ,,Ik ben stiekem jaloers op Rotterdam. Karremans heeft zijn te oor te luisteren gelegd in de wijken. Ik realiseer dat er geen meerderheid is om het vliegveld te sluiten, maar laten wij goed naar Schiedammers luisteren en het voorbeeld van Rotterdam volgen’’, aldus raadslid Yorick Haan (GroenLinks). Christien Bruggeman (AOV) drukte het wat steviger uit. ,,Karemans toont zijn ballen. Die ballen toont onze wethouder Hamerslag niet.’’

Decibel stiller

Haan haalde een citaat aan van de veelbesproken wethouder Karremans. ,,Je wordt als omwonende net zo wakker van een vliegtuig dat een paar decibel stiller is’’, zei Karremans eerder. In Schiedam wordt ook getwijfeld over de stille vliegtuigen. Vooral de oppositiepartijen roemen Karremans. ,,Waar wij de ruimte bieden voor extra slots door stillere vliegtuigen in te zetten, zeggen ze in Rotterdan dat het aantal vliegbewegingen niet mag toenemen’’, aldus commissielid Maurice Mannee (Alles voor Schiedam).

Het standpunt van de gemeente Schiedam is dat overlast voor de Schiedammers niet verder toeneemt en voor zover mogelijk juist geminimaliseerd wordt. Het vliegveld moet ook geen beperkingen voor woningbouw opleveren. Op aandringen van de Schiedamse gemeenteraad heeft de gemeente minister Harbers recent een brief gestuurd om dit standpunt kracht bij te zetten. ,,Wij hopen dat u het beste met de inwoners in onze gemeente voor heeft en uw invloed aanwendt om de overlast voor de Schiedammers door RTHA te minimaliseren’’, schrijft burgemeester Cor Lamers aan minister Harbers.

Opvallend, de VVD, die samen met D66, PvdA, Denk, PS, de coalitie vormt, schaart zich niet direct achter de woorden van Karremans. ,,De VVD in Schiedam is anders dan de VVD in Rotterdam. Natuurlijk hebben we ook contact gehad’’, aldus Youri Volkman. Volgens hem ligt het 'genuanceerder’, zonder dat verder uit te leggen, ondanks aandringen. Ook wethouder Frans Hamerslag (PS) wil niet de lijn Karremans volgen. Hij stelde dat de wetgever de groei bepaalt. Hij acht een krimpscenario niet realistisch. Is de discussie nu ten einde? Nee hoor, want binnenkort praat de gemeenteraad weer verder over Zestienhoven. ,,Zoals Schiedammers nog steeds zeggen’’, aldus John Maris (PS).

Vier keer zo groot

De uitbreiding van Zestienhoven wordt in Schiedam kritisch gevolgd. De overlast is groot. ,,Sinds 1995 woon ik met mijn gezin in Kethel Oost. Toen was het vliegveld klein en voor de zakelijke passagiers. Inmiddels is het vier keer zo groot en is de zakelijke passagier vervangen door de toeristische. We hebben nog nooit zoveel overlast gehad.’’

Bron: AD, 8 december 2022