AD OnlineLeg privéjets aan banden,

roepen deze partijen op: ‘Kan niet waar zijn dat alleen boeren moeten stoppen’

Een motie in de Provinciale Staten om privéjets te weren uit het luchtruim boven Zuid-Holland heeft het niet gehaald. GroenLinks en SP konden niet genoeg partijen achter het voorstel krijgen, maar na de verkiezingen ligt wellicht een akkoord in het verschiet.

Boeren stoppen voor vliegen

,,Het kan toch niet waar zijn”, vindt Statenlid Robert Klumpes van GroenLinks, ,,dat boeren moeten stoppen, terwijl de luchtvaart tot nog toe helemaal niets bijdraagt aan het oplossen van de stikstof- en klimaatcrisis?”

PriveJet unsplash.com jakobnoahrosen

Een privéjet (foto: unsplash.com jakobnoahrosen)

Bovendien is het ook niet nodig, denkt hij. ,,Voor deze korte afstanden zijn genoeg alternatieven beschikbaar. Omwonenden van beide luchthavens hebben hier wel veel last van.”

Want tussen die luchthavens ingeklemd zit het Groene Hart, waar de geluidsoverlast steeds vaker wordt gevoeld en de zorgen voor de toekomst alleen maar toenemen. ,,Ik heb het uitgezocht”, zegt Klumpes. ,,Een privéjet stoot tien keer meer uit dan een regulier vliegtuig. En er is een hele lijst met belastingvoordelen die je krijgt. Zo betaal je met een privéjet geen invoerbelasting, om maar wat te noemen.”

Absurd

Zijn collega van de SP, fractievoorzitter Lies van Aelst voegt daaraan toe: “Het is absurd, dat de gewone man allerlei belastingen moet betalen over zijn brandstof en zijn auto, terwijl miljonairs en bestuurders van grote bedrijven allerlei financiële voordelen genieten voor het bezit en gebruik deze vliegtuigjes.”

Ondanks dat de motie het nu niet haalde, zijn de twee toch optimistisch. ,,De opinie lijkt te kantelen”, ziet Klumpes. ,,Ik denk dat dit op termijn niet alleen leidt tot minder vliegen van privéjets, maar tot krimp van de gehele luchtvaart.”

GroenLinks, de SP, de PvdA en D66 hebben in hun programma voor de Statenverkiezingen staan, dat Rotterdam-The Hague-Airport zo snel mogelijk dicht gaat.

Bron: AD, 10 februari 2023