Nieuwe StadsbladBTV: ‘Misleiding van huizenkopers’

Rotterdam Airport op de plattegrond uitgestuft

Zie je het voor je? Er wordt een bouwplan gepresenteerd voor een flink aantal woningen bij het toekomstige station Kethel. Op de bijbehorende plattegrond staat het Prinses Beatrixpark genoemd, het landschapspark Kethel en de eveneens nabije groene enclave rond de Jacobuskerk, maar iets verderop is Rotterdam Airport op de plattegrond uitgestuft.

De plattegrond toont wel het aanwezige groen in de omgeving, maar ten zuiden van de Doenkade bevindt zich een grote witte plek waar het vliegveld met de landingsbaan ligt.

De plattegrond toont wel het aanwezige groen in de omgeving, maar ten zuiden van de Doenkade bevindt zich een grote witte plek waar het vliegveld met de landingsbaan ligt. (Foto: website thuisinwilderszijde.nl)

Het vliegveld is weggepoetst. Onbestaanbaar? Niet in Bergschenhoek. Daar wordt op een halve kilometer van de startbaan van het vliegveld een woonwijk gebouwd met peperdure, duurzame huizen. Je ziet de nabijheid van het Schiebroekse Park en het Lage Bergse Bos, maar Rotterdam The Hague Airport komt op de plattegrond niet voor. De plattegrond vertoont een witte plek. Alsof daar niets is.

De ook in Vlaardingen en Schiedam zeer actieve Bewonersgroep Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) is wegens misleiding van huizenkopers naar de consumentenwaakhond gestapt, de Autoriteit Consument & Markt, en naar de Reclame Code Commissie. De website over de huizenverkoop vermeldt de herrie van het vliegverkeer nauwelijks. Deze website presenteert een mooie, rustige en natuurrijke omgeving. De wervende teksten staan vol superlatieven over een paradijselijke woonomgeving. In werkelijkheid kunnen de nieuwe bewoners tot 100.000 vluchten per jaar verwachten, vlak boven hun huizen, waarschuwt de BTV.

Behalve het vliegveld met grote groeiambities passeert straks ook een nieuwe snelweg de wijk Wilderszijde rakelings, evenals de hogesnelheidstrein. “De makers van de website gaan op schandalige wijze te werk: het luidruchtige en vervuilende vliegveld wordt verzwegen. Er wordt bewust een onjuist beeld geschetst,” zegt BTV-voorzitter Alfred Blokhuizen.

“Laten we duidelijk zijn: wonen in deze wijk levert grote risico’s op voor de gezondheid. Niet alleen de oorverdovende herrie van landende en opstijgende vliegtuigen, ook de forse uitstoot van kerosinedampen, loodverbindingen, ultrafijnstof en tientallen zeer zorgwekkende stoffen raken de toekomstige bewoners.”

De BTV vindt het onbestaanbaar dat de gemeente Lansingerland niet ingrijpt. Deze heeft immers als primaire taak de belangen van (toekomstige) burgers te beschermen. Lansingerland heeft gereageerd dat kopers van een huis heel goed zelf in staat zijn om zich in de omgeving te oriënteren.

Bron: Het Nieuwe Dagblad / Rodi, 17 augustus 2023