nosMinister Mona Keijzer adapteert “Ruimbaan voor Rotterdam”

In haar recente visie geeft de minister aan te gaan voor meer woningen: 'Prioriteit nummer één'.

RuimbaanVoorRotterdam icon

In haar motivaties geeft zij in feite aan dat het plan RuimBaanVoorRotterdam.nl van de BTV-Rotterdam naadloos aansluit aan haar eisen, mogelijk zelfs zonder dat zij dit plan heeft gezien.

De Nederlandse woningmarkt staat voor een enorme uitdaging, en minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is vastbesloten om deze aan te pakken. In een recent begrotingsdebat in de Tweede Kamer heeft Keijzer haar ambitieuze plannen uiteengezet om de woningbouw in Nederland drastisch te versnellen en te verbeteren. De urgentie van de situatie is duidelijk: er is momenteel een tekort van ruim 400.000 woningen in Nederland.

Dit tekort heeft verstrekkende gevolgen voor veel Nederlanders, vooral jongeren en starters op de woningmarkt. Keijzer benadrukt dat ze de problemen van woningzoekenden "aan haar lijf voelt" en is vastbesloten om concrete actie te ondernemen. Het kabinet heeft al ambitieuze doelstellingen geformuleerd: jaarlijks moeten er 100.000 nieuwe huizen bijkomen. Om dit te realiseren, heeft het kabinet een jaarlijks budget van 1 miljard euro vrijgemaakt voor woningbouw, aangevuld met 2,5 miljard euro voor nieuwe infrastructuur.

Investeringen

Deze investeringen zijn cruciaal om de grootschalige woningbouwprojecten die nodig zijn te ondersteunen. Keijzer's aanpak is veelomvattend en richt zich op verschillende aspecten van het woningbouwproces. Een van haar belangrijkste voorstellen is het versoepelen van regelgeving. De minister heeft ook kritiek geuit op de huidige trage procedures waarbij beroepen en bezwaren het bouwproces aanzienlijk kunnen vertragen. Ze wil deze processen stroomlijnen en regionale overheden die te veel vertragen aanpakken. Daarnaast pleit ze voor het heropenen van het debat over buitenstedelijk bouwen, een onderwerp dat jarenlang taboe is geweest.

Een concreet initiatief dat Keijzer heeft gelanceerd is het project "STOER" (Schrappen van Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving). Dit project is gericht op het identificeren en elimineren van onnodige bureaucratie die de woningbouw belemmert.

Ruimbaan voor Rotterdam

Het toont Keijzer's vastberadenheid om creatieve oplossingen te vinden voor de woningcrisis. In lijn met Keijzer's visie op grootschalige woningbouwprojecten, is het belangrijk om het project "Ruimbaan voor Rotterdam" te noemen. Dit ambitieuze initiatief in Rotterdam sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de minister. Het project voorziet in de bouw van duizenden nieuwe woningen en biedt tal van voordelen voor de stad en haar inwoners. "Ruimbaan voor Rotterdam" richt zich op het transformeren van de enorm grote onrendabele, luchthaventerrein tot levendige, gemengde wijken. Het project combineert woningbouw met de ontwikkeling van groene ruimtes, verbeterde infrastructuur en voorzieningen voor de gemeenschap. Een van de belangrijkste voordelen is dat het project bijdraagt aan het verminderen van het woningtekort in de Rotterdamse regio, met name voor starters en middeninkomens. Daarnaast stimuleert het project de lokale economie door het creëren van werkgelegenheid in de bouw- en aanverwante sectoren. De nieuwe wijk is ontworpen met duurzaamheid in gedachten, wat bijdraagt aan Rotterdam's doelstellingen op het gebied van klimaatadaptatie en energietransitie. Bovendien verbetert het project de leefbaarheid van de stad door het toevoegen van moderne, goed ontworpen woningen en openbare ruimtes. Het eerder genoemde "STOER" project komt hier uitstekend van pas om de luchthaven versneld te sluiten.

banner noorderbos

Schoolvoorbeeld

"Ruimbaan voor Rotterdam" is een schoolvoorbeeld van het soort projecten dat Keijzer wil stimuleren: grootschalig, efficiënt en gericht op het snel realiseren van veel woningen. Het project laat zien hoe lokale initiatieven kunnen bijdragen aan de nationale doelstelling om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. Ondanks de ambitieuze plannen en projecten zoals "Ruimbaan voor Rotterdam", zijn er nog steeds uitdagingen. Keijzer erkent dat er een balans moet worden gevonden tussen snelle woningbouw en andere belangrijke kwesties zoals natuurbescherming, klimaatdoelen en de stikstofproblematiek. Ook moet er rekening worden gehouden met Europese regelgeving die bepaalde beperkingen kan opleggen. Het sluiten van de Rotterdamse luchthaven biedt in dit kader ook een voordeel: vele tonnen stikstofuitstoot die de vakantievliegtuigen produceren, komen per direct te vervallen. Hierdoor is de transitie van de ruim 220 hectare grond sneller te realiseren.
Door het verdwijnen van ook het vliegtuiglawaai en de uitstoot van zeer schadelijke stoffen (ZSS) is het mogelijk voor de gemeentes Rotterdam, Lansingerland en Schiedam om woningen te bouwen op gebieden waar het nu niet mogelijk is. 

Keijzer benadrukt dat samenwerking met de Tweede Kamer cruciaal is voor het slagen van haar plannen. Ze roept Kamerleden op om mee te denken over waar regels kunnen worden versoepeld en om bij het aannemen van nieuwe wetten altijd de woningnood in gedachten te houden.

De minister heeft aangekondigd dat ze voor het einde van het jaar een gedetailleerde uitwerking van haar plannen naar de Kamer zal sturen. Het is duidelijk dat Keijzer vastbesloten is om "alle wissels om te zetten" om de woningbouwdoelen te verwezenlijken.

De komende jaren zullen cruciaal zijn voor de Nederlandse woningmarkt. Met de ambitieuze plannen van minister Keijzer, ondersteund door projecten zoals "Ruimbaan voor Rotterdam", lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen. Het succes zal afhangen van de effectieve implementatie van deze plannen en de bereidheid van alle betrokken partijen om samen te werken aan deze urgente nationale prioriteit.

Bronnen