Crowdfunding voor nulmeting geluid en lucht rond vliegveld
De Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast starten een crowdfundingsactie om onderzoek te doen naar de milieubelasting van het vliegveld in Rotterdam.
De verenging BTV wil graag weten hoe de luchtkwaliteit en het geluidsniveau van de omgeving van het vliegveld is, als er geen of amper vliegtuigen opstijgen en landen.
Door de resultaten van metingen naar deze factoren te vergelijken met die van een onderzoek op het moment dat de luchthaven weer in vol gebruik is, kan duidelijk worden gemaakt voor welke belasting van de luchtkwaliteit en het geluid ‘Zestienhoven’ zorgt.
Daarbij is haast geboden, want het vliegverkeer lijkt binnenkort weer volop los te barsten.
Daarbij is haast geboden, want het vliegverkeer lijkt binnenkort weer volop los te barsten. Transavia heeft bijvoorbeeld aangekondigd vanaf 18 juni weer te gaan vliegen.
De club van omwonenden van het vliegveld – naar verluidt een duizend leden – constateert dat door het uitblijven van vliegverkeer de afgelopen maanden ‘de lucht opklaart, mensen beter kunnen slapen, COPD-patiënten meer zuurstof krijgen en de natuur letterlijk tot bloei komt’. “Dit is het ideale moment om een zogeheten nulmeting te verrichten”, aldus initiator Richard Abbenhuis.
Eerste inzet van de vereniging BTV was om de overheid tot meten aan te zetten. Abbenhuis: “Deze weg hebben wij eerst bewandeld. De minister vond het niet uitvoerbaar om te meten. De provincie kreeg een motie die werd aangehouden en de gemeente Rotterdam kwam met een blabla-verhaal. Per saldo neemt geen enkel overheidsorgaan de verantwoording voor de volksgezondheid op zich. DCMR zegt een permanent meetpunt te hebben, maar die staat op een irrelevante locatie. We hebben geen andere optie en moeten dus zelf (laten) meten.”
Voor de metingen zijn verschillende specialistische meetapparaten nodig, waarover de vereniging niet beschikt. Sensornet doet dat wel. Dit meetinstituut zal in opdracht van de BTV de metingen van lucht en geluid gaan uitvoeren. Vandaar de crowdfundingsactie, die gevoerd wordt via het platform Go Fund Me.
BTV-voorzitter Alfred Blokhuizen wil vaart maken. “Wat ons wel hard steekt is dat de overheid niet meer over de gezondheid van omwonenden waakt, dat burgers zelf actie moeten ondernemen en soms zelfs naar de rechter moeten om de overheid te dwingen haar verplichtingen na te komen.” Dit terwijl op het ministerie wordt gewerkt aan ‘een groeiplan voor de luchtvaart’, aldus Blokhuizen. ”De gezondheid van omwonenden is in het geding.”
Bron: Schiedam24, 8 juni 2020