Milieudefensie: Schiphol nu aan de beurt
Schiphol staat boven aan het lijstje om aangepakt te worden door Milieudefensie om zijn hoge CO2-uitstoot te reduceren. Als dat niet lukt met een goed gesprek voor het einde van dit jaar, sluit directeur Donald Pols van Milieudefensie de gang naar de rechter niet uit.
De milieuorganisatie behaalde vorige week een eclatante overwinning in de klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat het oliebedrijf zijn uitstoot in 2030 met 45 procent omlaag moet hebben gebracht. Met dit vonnis in de hand klopt Milieudefensie nu ook op de deur bij andere grote vervuilers.
Dit vertelde Pols vandaag in het radioprogramma 1 op 1 aan interviewer Sven Kockelmann.
Donald Pols geeft uitleg over de klimaatzaak tegen Shell (foto: Milieudefensie)
Schiphol ook 45 procent omlaag
Pols wil niet direct naar de rechter stappen, maar Schiphol eerst de kans geven in gesprek te treden met Milieudefensie. In zo’n gesprek zal de milieuorganisatie eisen stellen die vergelijkbaar zijn met die aan Shell – een vermindering van de uitstoot met 45 procent.
Wil Schiphol niet meewerken aan zo’n scenario, dan volgt alsnog een juridische procedure.
Wil Schiphol niet meewerken aan zo’n scenario, dan volgt alsnog een juridische procedure, zo belooft Pols.
(Redactionele noot: Rotterdam The Hague Airport wordt hiermee automatisch in de rechtzaak betrokken omdat dit een volle dochteronderneming is van de Schiphol groep.)
Weinig vertrouwen
Hij zegt in het programma weinig vertrouwen te hebben in de uitlatingen die Schiphol-baas Dick Benschop eerder deze week deed in het tv-programma Buitenhof.
Volgens Milieudefensie gelooft Benschop teveel in het heil van innovaties, maar zal dat onvoldoende zijn om de uitstoot van het vliegveld en zijn gebruikers terug te brengen. “Voor Schiphol rest niets anders dan minder vliegen”, aldus Pols.
“Er zijn heel veel grote bedrijven in ons land die teveel uitstoten, maar Schiphol staat boven aan ons lijstje.”