SchipholWatchBewoners nemen afstand van tussenrapport RTHA

Vandaag meldde Rotterdam Airport trots dat een eerste stap is gezet in een participatietraject om de buren te betrekken bij de verdere ontwikkeling van het vliegveld. Niet vermeld in het officiële persbericht is dat juist die bewoners, verenigd in de BTV, uitdrukkelijk afstand nemen van het eindresultaat.

BTV is de grootste vereniging van vliegveldburen in ons land. De club is zeer kritisch op de ontwikkelingen rond het Rotterdamse vliegveld, maar werkte desondanks actief mee aan een traject waarin gezamenlijk op zoek zou worden gegaan naar feiten over de luchtvaartontwikkelingen aldaar.

Vandaag stuurde de directie van het vliegveld een ronkend persbericht de wereld in waarin wordt gesteld dat de eerste stap in het ambitieuze participatietraject is gezet. “Sinds het najaar van 2020 zijn we in gesprek over het toekomstig gebruik van het vliegveld. Ter voorbereiding op de discussie hebben de participanten een gezamenlijk onderzoeksrapport opgesteld.”

Kennis vergaren

Doel van dat onderzoek was om alle deelnemers aan het traject te voorzien van kennis en achtergrondinformatie over de actuele ontwikkelingen in de luchtvaart. Deelnemers waren behalve de vereniging BTV onder meer het vliegveld zelf, Transavia, Schiphol Groep, de milieudienst, luchtverkeersleiding en het ministerie van I&W.

In de officiële communicatie vanuit de vliegvelddirectie wordt de indruk gewekt dat alle participanten achter het tussenrapport staan, maar kort na het verschijnen van het perscommuniqué stuurde BTV een bericht waarin duidelijk werd gemaakt dat de vereniging niet achter het resultaat staat.

“Het rapport geeft geen antwoorden op vragen die voor omwonenden – de leden van onze vereniging – van groot belang zijn. Er staan aannames in die niet kloppen en zelfs niet kunnen kloppen.”

Persbericht klopt niet

Voorzitter Alfred Blokhuizen vindt het teleurstellend dat het afwijkende standpunt van zijn bewonersvereniging niet genoemd wordt. “Wij nemen uitdrukkelijk afstand van het stuk, onder meer vanwege de inbreng van de TU Twente en de niet ter zake doende toekomstvisioenen. Het persbericht klopt gewoon niet, het biedt geen basis voor vertrouwen in het vervolg van dit traject.”

“Het rapport geeft geen antwoorden op vragen die voor omwonenden – de leden van onze vereniging – van groot belang zijn. Er staan aannames in die niet kloppen en zelfs niet kunnen kloppen.”

Hoe nu verder?

Hoe het nu verder moet met het burgerparticipatietraject rond Zestienhoven is niet duidelijk. Wel klip en klaar is dat het vertrouwen van de belangrijkste deelnemer aan het overleg ernstig is geschaad.

SchipholWatch vroeg eerder vandaag om een toelichting aan de woordvoerder die in het persbericht wordt genoemd als contactpersoon. Zij liet helaas niets meer van zich horen.

Bron: SchipholWatch, 15 juli 2021