
Rotterdam, 23 maart 2025 – De Bewonersvereniging Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat formeel in gebreke gesteld wegens het uitblijven van een nieuw luchthavenbesluit voor Rotterdam The Hague Airport (RTHA). De vereniging dreigt met een gang naar de bestuursrechter en eist een dwangsom van €1.000 per dag indien het besluit niet binnen de wettelijke termijn wordt vastgesteld.
Achtergrond Sinds de inwerkingtreding van de Omzettingsregeling voor RTHA had het ministerie uiterlijk op 1 november 2014 een nieuw luchthavenbesluit moeten vaststellen. Dit is tot op heden niet gebeurd. Ondanks herhaalde verzoeken en toezeggingen is de aanvraagprocedure keer op keer vertraagd. Op 29 januari 2025 werd bekendgemaakt dat de indiening van het besluit opnieuw voor onbepaalde tijd is uitgesteld.
Gevolgen voor omwonenden Door het ontbreken van een actueel luchthavenbesluit blijft de hinder voor omwonenden toenemen. Sinds 2013 is het aantal passagiers met bijna 50% gegroeid, wat heeft geleid tot:
- Meer geluidsoverlast door grotere vliegtuigen;
- Toename van luchtvervuiling en gezondheidsrisico’s;
- Nachtelijke verstoringen met impact op woongenot en welzijn.
Daarnaast heeft het ministerie in 2022 en 2023 met terugwerkende kracht wijzigingen doorgevoerd die de geluidsruimte van de luchthaven verruimen, waardoor er meer vluchten kunnen worden uitgevoerd dan oorspronkelijk toegestaan.
Vergunningaanvraag en uitbreidingsplannen RTHA Tot ontsteltenis van bewonersvertegenwoordigers en betrokken gemeenten heeft RTHA recent een vergunningaanvraag ingediend voor een forse uitbreiding. Hierin wordt uitgegaan van:
- Een stijging van het aantal passagiers van 1,8 miljoen naar ruim 3 miljoen;
- Een verhoging van de dagelijkse kerosine-aanvoer met 50%;
- Een toename van het aantal proefdraaimomenten.
Dit staat haaks op de uitspraken van de provincie en gemeenten, die zich tegen elke vorm van groei van de luchthaven hebben uitgesproken.
Juridische stappen De BTV heeft aangekondigd binnen twee weken een beroep in te stellen bij de bestuursrechter als het ministerie niet overgaat tot vaststelling van het luchthavenbesluit. “Het ministerie heeft de wettelijke termijn ruimschoots overschreden en laat de omwonenden in de kou staan,” aldus Alfred Blokhuizen, voorzitter van BTV. “We accepteren geen verdere vertraging en zullen juridische stappen ondernemen.”
Einde bericht