Wantrouwen richting luchthaven onder Schiedamse bewoners neemt verder toe
Het lijkt een langlopend oud probleem, maar wordt nu weer actueel: de overlast die bewoners rondom Rotterdam The Hague Airport ervaren van overvliegende vliegtuigen.
Met deze opening start het artikel op Schie.nu. De BTV heeft de redactie gevraagd het artikel te rectificeren. Het bevat storende fouten.
Bij Schie.nu is gemeld
De BTV ziet een storende vergissing, die voortdurend wordt herhaald, in bijgevoegd artikel over de bewonersavond over RTHA.
De vergissing is dat de BTV niet uitgestapt vanwege druk. Tijdens de bijeenkomst heeft de voorzitter van de BTV dat ook verteld en met de bewijzen ervan in de presentatie aangetoond. De BTV moest plotsklaps tekenen voor "spelregels", waaronder strikte geheimhouding. Andere participanten behoefde niet te tekenen! De mannen die de voorzitter uit het overleg hebben gezet waren aanwezig in de Raadszaal en hebben zijn verhaal niet tegengesproken.
De BTV is er dus uit gezet, omdat ze opeens moest tekenen voor o.a. geheimhouding. Dat is voor een verenigingsvoorzitter niet mogelijk. Daarna werd hem de toegang tot vergaderingen ontzegd en er is daarna geen oplossing geboden door RTHA.
Evenmin vroeg de BTV aan John Witjes niet om "ook" op te stappen, maar juist uit te stappen, omdat hij nu al wordt gezien als het groene vinkje. De Minister van I&W stelt immers in de 2e kamer dat de bewoners akkoord zijn. Dat is niet waar, maar het gebeurt toch.
Het is voor de BTV belangrijk dat u dit corrigeert en in het vervolg ook correct weergeeft.
Lees met deze informatie onderstaand artikel.
Wantrouwen richting luchthaven onder Schiedamse bewoners neemt verder toe
Het lijkt een langlopend oud probleem, maar wordt nu weer actueel: de overlast die bewoners rondom Rotterdam The Hague Airport ervaren van overvliegende vliegtuigen. De luchthaven werkt toe naar een nieuw luchthavenbesluit, wat uiteindelijk goedgekeurd moet worden door de minister.
Om tot dat punt te komen, is een langdurig proces ingezet, waarbij ook bewoners de ruimte krijgen om mee te praten over de toekomst van het vliegveld. Maar nieuwe plannen voor de luchthaven liggen bij de bewoners op z’n zachtst gezegd gevoelig, zo bleek bijvoorbeeld maandagavond tijdens de bewonersavond over dit onderwerp op het Stadskantoor in Schiedam. Daar leek het wantrouwen richting de luchthaven alleen maar gegroeid te zijn.
De bijeenkomst werd geïnitieerd door John Witjes, bewonersvertegenwoordiger in de overleggen met de luchthaven. Om tot een luchthavenbesluit te komen is stap één het vaststellen van een ‘Voorlopig Pakket Participatietraject’. De eerste versie van dit pakket werd vorige maand gepubliceerd en wordt nu voorgelegd aan de achterbannen in de omliggende steden.
‘U wordt beduveld’
“U wordt beduveld waar u bijstaat”, aldus één van de aanwezige Schiedammers tijdens de bijeenkomst maandagavond. De ca. 47 aanwezigen in de zaal richten zich vooral op John Witjes, als spreekbuis van de bewoners richting de luchthaven. De aanwezigen lijken eenduidig te vinden dat Witjes niet het onderstaande uit de kan heeft gehaald bij de eerste onderhandelingen. De bewoners zien vooral een vliegveld dat verder wil groeien, terwijl ze het liefst helemaal af willen van de laag overvliegende vliegtuigen.
Aanpassingen in vliegtijden
De voorlopige aanpassingen lijken vooral te zitten in de vliegtijden. Toch is daar niet bereikt wat Witjes aanvankelijk wilde. Hij pleitte voor vliegen tussen 09.00 en 21.00 uur om de nachtrust van de meeste bewoners te kunnen waarborgen, maar de vliegtuigen kunnen in het voorlopige pakket vliegen tussen 07.00 en 23.00 uur, met uitloop naar de nacht als er vertragingen zijn. “Ik wil niet wakkergevlogen worden”, is de teneur in het stadskantoor.
Er heerst vooral angst bij de bewoners. Zo zijn er veel angsten als het gaat om groeiplannen die niet expliciet worden genoemd in het pakket, maar waar wel ruimte voor lijkt te zijn, zoals bijvoorbeeld de scheiding van de gebruiksruimte voor maatschappelijk verkeer (bijvoorbeeld politie- en traumahelikopters) en de overige gebruiksruimte. “Splitsen heeft het risico dat er per saldo meer ruimte komt voor meer commercieel verkeer, omdat er geen vliegruimte meer door politie- en ambulancehelikopters wordt opgesnoept. Zij krijgen nu hun eigen vliegkaders.”
Maar er is meer angst. Zo blijven er nachtvluchten mogelijk (behalve tussen 02.00 en 06.00 uur) en staat in het plan dat de luchthaven zelfs zou mogen groeien – op voorwaarde dat dit 'groen' gebeurt en geen overlast geeft.
BTV
De discussie en min of meer aanval op John Witjes wordt voornamelijk ingezet door de actiegroep BTV, Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast. De actiegroep had ook een plek aan tafel bij het vaststellen van het voorlopig pakket participatieproces, maar vond zich teveel onder druk gezet en stapte eruit. Zij willen dat Witjes ook uit de overleggen stapt. “Om te voorkomen dat de groene vinkjes als het gaat om participatie gezet kunnen worden zonder dat we daadwerkelijk iets hebben bereikt.”
Procedure
Het laatste woord over de toekomst van de luchthaven is nog niet gezegd. Witjes neemt de feedback van afgelopen maandag mee naar de overleggen met Rotterdam The Hague Airport. Pas na de zomer komt er een nieuw pakket naar buiten. Tegelijkertijd wordt er met een schuin oog gekeken naar de Rotterdamse gemeenteraad, waar eventuele sluiting van de luchthaven langzaam maar zeker op de politieke agenda komt.
Ondanks dat de gemeente Rotterdam eigenaar is van de grond waar de luchthaven op ligt, is sluiting niet eenvoudig te realiseren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijft namelijk altijd eindverantwoordelijk voor het luchthavenbeleid.
Het nieuwe luchthavenbesluit gaat vermoedelijk eind dit jaar de juiste procedure in, waarbij bijvoorbeeld ook goedkeuring van alle gemeenteraden gewenst is. De nieuwe vergunning die voortkomt uit het luchthavenbesluit gaat pas in 2025 of 2026 in. Dan pas zullen eventuele wijzigingen in bijvoorbeeld vliegtijden merkbaar worden voor de omwonenden.
Bron: Schie.nu, 19 mei 2022