verkiezingen

Luchtvaart in de Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2023

Nooit eerder stond luchtvaart zo expliciet genoemd in verkiezingsprogramma’s.

Icon verkiezingen

Wij gaan stemmen voor een nieuwe regering.

De regering bepaalt het beleid rond de luchtvaart. Mag deze groeien, zoals dat jaren ‘normaal’ was, of komt er een keerpunt en stopt de groei? Sommige partijen willen krimp en het gaat zelfs zover dat sluiting van Rotterdam The Hague Airport een serieuze optie is. Lelystad niet open voor vakantievliegers.

Twee luchtvaart kritische websites hebben de kieswijzers voor jou doorgespit en geven een overzicht. De vereniging BTV Rotterdam is onafhankelijke van politieke partijen, maar het mag duidelijk zijn dat wij blij worden van partijen die onze verenigingsbelangen steunen.

Luchthavenbesluit

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) had al lang een nieuwe vergunning moeten hebben. Deze heet “luchthavenbesluit”. De aanvraag was dusdanig getimed dat het vorige kabinet hierover moest beslissen, daarmee was de groei nagenoeg gegarandeerd. Nu komt het besluit na de verkiezing door een nieuwe minister. Ook opereert RTHA nog altijd zonder natuurvergunning en is daarom in overtreding. Het demissionaire kabinet zag geen aanleiding om hier tegen op te treden (te handhaven)

Wat je ook kiest, realiseer dat elke stem van elke burger meetelt voor de toekomst van de luchthavens en daarmee of de mensen een leefbare toekomst krijgen of meer overlast. De natuur en het milieu heeft geen stemrecht. Daarvoor kiest de burger.

Het mag duidelijk zijn dat de partijen in eerste instantie zich richten op de ontwikkelingen rond Schiphol, de grootste vervuiler van allemaal.

SchipholWatch

Tabel volgens SchipholWatch - Stemwijzer luchtvaart voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november (illustratie: Paul van der Maesen)

Stemwijzer luchtvaart voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november (illustratie: Paul van der Maesen)

KrimpLuchtvaart

Stemwijzer krimpluchtvaart 2023

Tabel van krimpluchtvaart.nl

2023 Luchtvaartmoties en stemgedrag

Luchtvaart gerelateerde moties en partijstemgedrag. Tabel van krimpluchtvaart.nl

Duurzame Kieswijzer

Voor mensen die zelf meer duurzaam willen leven, kunnen de Duurzame Kieswijzer van de ASN raadplegen. Deze gaat niet over luchtvaart specifiek, wel of duurzaamheid binnen de bedrijfsvoeringen.

stelling Duurzaamheidskieswijzer