Ryanair zwakt ‘groene’ claim af na kritiek toezichthouder ACM
Ryanair heeft een tijdlang ten onrechte de indruk gewekt dat passagiers groener konden vliegen met de budgetmaatschappij.
Dat concludeerde de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek naar duurzaamheidsclaims bij luchtvaartmaatschappijen. Het Ierse concern paste de uitingen aan na waarschuwingen van de toezichthouder.
De ACM viel over mededelingen waarin Ryanair potentiële klanten probeerde te lokken met de belofte dat ze ‘groener’ naar hun vakantiebestemming konden vliegen. Daarmee zouden klanten misleid kunnen worden omdat het om compensatie van de CO2-uitstoot gaat, wat de vlucht zelf niet duurzamer maakt.
‘Bedrijven moeten eerlijk en duidelijk zijn over de duurzaamheidsclaims die ze doen’, licht Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, op de eigen site toe. ‘Vliegen blijft – ook met CO2-compensatie – een sterk vervuilende manier van vervoer. Het aanbieden van CO2-compensatie mag, maar het moet niet de indruk wekken dat vliegen hierdoor duurzaam is’.
Beweringen over CO2-compensatie moeten juist, duidelijk en volledig zijn, stelt de ACM. ‘Voor consumenten moet duidelijk zijn hoe CO2 wordt gecompenseerd, hoeveel er wordt gecompenseerd, hoe dit berekend is en of het onafhankelijk gecertificeerd is’, schrijft de organisatie.
Aangepast in heel Europa
Nadat de ACM aangaf dat er mogelijk ‘misleidende duurzaamheidsclaims’ op de site van Ryanair staan, deed het bedrijf drie aanpassingen, die in heel Europa zijn doorgevoerd. Ten eerste wordt de hoeveelheid CO2 die gecompenseerd wordt nu op de site weergegeven, en zet de luchtvaartmaatschappij uiteen hoe de geschatte uitstoot per ticket wordt berekend. Daarnaast is er ‘meer duidelijkheid’ over de projecten waar de CO2-compensatie aan wordt besteed, en aandacht voor ‘onafhankelijke certificering’ van die projecten.
Verder heeft Ryanair de vermeldingen bij de onlineverkoop van tickets nu aangepast. Zo staat er volgens de ACM duidelijker dat CO2-compensatie het vliegen zelf niet duurzamer maakt. Ook staat er niet langer: ‘Vlieg groener.’
Bron: AD 20 januari 2023