WaterwegActueelVlaardingen vertrouwt onterecht op 'Stillere vliegtuigen'

Raadsleden in Vlaardingen dreigen overhaast akkoord te gaan met de toename van het aantal vliegbewegingen boven de haringstad.

Daarvoor vreest in elk geval de vereniging Bewonersgroep Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) uit Rotterdam, onder aanvoering van de GroenLinks politicus Alfred Blokhuizen uit Spijkenisse.

In Vlaardingen vertrouwt men op de inzet van ‘stillere’ vliegtuigen om hinder te beperken. Volgens de gemeente Vlaardingen is Rotterdam The Hague Airport (RTHA) bovendien van belang voor het economische vestigingsklimaat van de regio Rotterdam.

Rotterdam The Hague Airport

De inzet van nieuwe vliegtuigen met een stillere motor zal, volgens de BTV, leiden tot meer vliegbewegingen en uiteindelijk tot meer overlast. Het gaat daarbij vooral om vakantievluchten, die als overbodig worden gezien door de BTV. Daarnaast zou de economische betekenis daarvan voor Vlaardingen zeer minimaal zijn.Volgens Blokhuizen is het participatietraject mislukt. De omwonenden zouden doelbewust buiten spel zijn gezet. De andere betrokken gemeenten stellen dit centraal in hun reflectie. Blokhuizen richting de Vlaardingse raad: ‘U laat dit onvermeld. Zo is de BTV geweerd, nadat ze voorwaarden (o.a. geheimhouding) kreeg opgelegd waaraan ze in rechte nimmer kón voldoen. Als gemeenteraad moet u de belangen behartigen van de inwoners van Vlaardingen. In uw brief legt u echter het lot van uw inwoners in handen van RTHA en andere partijen uit de luchtvaartindustrie. U stelt een paar aanpassingen voor die de luchtvaartindustrie tijdens het participatietraject hebben afgewezen. RTHA zal deze voorstellen negeren. Dat weet u natuurlijk ook.’Vlaardingse commissieleden luisteren naar insprekers ( 1 december 2022)

Eén van de insprekers in Vlaardingen

Bron: Waterweg Actueel, 30 november 2023

Gerelateerd: