ADHulde! Leefbaar Rotterdam helemaal eens met BTV Rotterdam. Nu de vaart erin!

In het algemeen Dagblad lazen we de opinie van Leefbaar Raadslid Sebastiaan Bonte.

Hij vertelde de lezers van deze krant over de vermeende gezondheidsgevolgen van windturbines. Hij had liever een kerncentrale dan echt groene energie.

Nu kan ik gaan discussiëren over een kerncentrale, dat politiek vaak niet verder kijkt dan 4 jaar en een kerncentrale voor duizenden jaren gevolgen heeft en we zien dat in de Oekraïne-oorlog een kerncentralecomplex als wapen wordt gebruikt, maar daar gaat het me niet om.

2023 04 22 Liever kerncentrale

(Bericht uit Algemeen Dagblad 22 april 2023)

Argumenten

Bonte gebruikt deze argumenten om tegen windturbines te zijn: “De geluidsoverlast door windturbines leidt tot het verstoren van de nachtrust van omwonenden. Slaaptekort leidt tot gezondheidsklachten, zoals concentratieproblemen, hoge bloeddruk, angst en depressie. Het RIVM concludeert dat windturbines kunnen leiden tot ernstige hinder en mogelijk slaapverstoring en dat deze reacties een rol kunnen spelen bij het ontstaan van ernstige gezondheidseffecten van omgevingsgeluid op de lange termijn.”

De afgelopen jaren hebben bewoners, o.a. verenigd in de BTV-Rotterdam Airport, identiek dezelfde argumenten aan Leefbaar voorgelegd als het over het Rotterdamse vliegveld gaat. Vervang het woord “windturbines” door “vliegveld Zestienhoven” en we zijn klaar. En toch stemde Leefbaar resoluut tegen een onderzoek naar mogelijke krimp van het vliegveld. Dit terwijl er al een reeks rapporten liggen die de gezondheidsschade van het vliegveld aantonen. Waar Leefbaar bang voor is, is al jaren werkelijkheid in woonwijken rond het vliegveld. Volgens een rapport, uit 2020, van de GGD lijden ruim 72.000 omwonenden aan slaapverstoring of ernstige geluidshinder door het vliegveld. Lees hier de factsheet.

Tot inzicht gekomen

Dat Leefbaar Rotterdam nu tot het inzicht is gekomen dat geluidsoverlast zeer schadelijk is voor de volksgezondheid is bewonderingswaardig. Nu is het alleen van belang dat men consequent is en dat zelfde vindt als het over het vliegveld gaat, waar ook nog ernstige luchtvervuiling met gevaarlijke stoffen een flinke rol speelt.

Hulde! Leefbaar Rotterdam en de Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast zijn het met elkaar zéér eens over de ernstige gezondheidsschade door geluidsoverlast. Dat vind ik echt heel grote winst! Dat moet ècht direct worden aangepakt of worden voorkomen. Krimpen van het vliegveld of inzetten op het realiseren van woningbouw of het inrichten van een park (Rotterdam Central Park) op het terrein van het vliegveld is dan de aangewezen weg. Om met Leefbaar Rotterdam te spreken: “We moeten inzetten op woningbouw en het behouden van onze bossen, natuur- en recreatiegebieden. De vaart erin!”

Lees hier de factsheet "slaapverstoring".

Alfred Blokhuizen (voorzitter www.btvrotterdam.nl & www.schipholwatch.nl)

Gepubliceerd: 23 april 2023