SchipholWatchBTV naar consumentenwaakhond wegens misleiding huizenkopers

Op amper een halve kilometer afstand van de startbaan van vliegveld Zestienhoven wordt een nieuwe wijk gebouwd met peperdure huizen.

De website om die woningen te verkopen vermeldt de herrie van het vliegverkeer nauwelijks. Bewonersvereniging BTV stapt daarom naar de Autoriteit Consument & Markt.

De website thuisinwilderszijde.nl presenteert een mooie, rustige en natuurrijke omgeving. De wervende teksten staan vol superlatieven over een paradijselijke woonomgeving. In werkelijkheid kunnen de nieuwe bewoners tot 100.000 vluchten per jaar verwachten, vlak boven hun huizen, zo staat te lezen in het persbericht waarmee BTV aankondigt stappen te ondernemen tegen deze “misleiding”.

Aantal (toekomstige) vliegbewegingen vanaf RTHA
Aantal (toekomstige) vliegbewegingen vanaf RTHA

Behalve het vliegveld met grote groeiambities passeert straks ook een nieuwe snelweg de wijk rakelings, evenals de hogesnelheidstrein.

Schandalige werkwijze
“De makers van de website gaan op schandalige wijze te werk: het luidruchtige en vervuilende vliegveld wordt verzwegen. Op de weergegeven situatieschets komt het vliegveld niet voor. Er wordt bewust een onjuist beeld geschetst”, aldus de bewonersvereniging.

Op de plattegrond van de woonwebsite is het vliegveld zorgvuldig buiten beeld gehouden (bron: thuisinwilderszijde.nl/)

Op de plattegrond van de woonwebsite is het vliegveld zorgvuldig buiten beeld gehouden (bron: thuisinwilderszijde.nl/)

“Laten we duidelijk zijn: wonen in deze wijk levert grote risico’s op voor de gezondheid. Niet alleen de oorverdovende herrie van landende en opstijgende vliegtuigen, ook de forse uitstoot van kerosinedampen, loodverbindingen, ultrafijnstof en tientallen zeer zorgwekkende stoffen raakt de toekomstige bewoners”, zo waarschuwt BTV.

Gemeente moet ingrijpen
De vereniging vindt het onbestaanbaar dat de gemeente niet ingrijpt. Deze heeft immers als primaire taak de belangen van (toekomstige) burgers te beschermen, maar kiest hier duidelijk de kant van projectontwikkelaars Bouwfonds en Batenburg. Het eerste bedrijf is nota bene een voormalig semi-overheidsbedrijf.

Dit is de enige mededeling over de herrie die toekomstige bewoners mogen verwachten. “Volstrekt onvoldoende”, vindt BTV.

Dit is de enige mededeling over de herrie die toekomstige bewoners mogen verwachten. “Volstrekt onvoldoende”, vindt BTV.

“De gemeente hoort te waarschuwen tegen de zeer ernstige geluidhinder en gevaarlijke uitstoot van deels kankerverwekkende stoffen”, aldus BTV. “Lansingerland heeft echter een groot belang bij de verkoop van de peperdure huizen.”

‘Woonwijk voor doven’
Al sinds 2020 roept BTV de gemeente op maatregelen te nemen. Toen heette het dat er plannen waren om een “woonwijk voor doven” te ontwikkelen. De gemeente trok zich er niets van aan.

“Daarom stappen we nu naar de Reclame Code Commissie en naar de Autoriteit Consument & Markt. Potentiële kopers worden misleid en pas na hun verhuizing geconfronteerd met de ongezonde leefomgeving. De mensen kunnen straks nooit ongestoord in hun eigen tuin zitten of op warme zomeravonden met geopende ramen de tv volgen.”

Gerelateerd: Wilderszijde Bergschenhoek: wie wil daar nog wonen?

Bron: SchipholWatch, 22 juli 2023