BNNVARA JoopVeelvliegers moeten meer belasting gaan betalen dan gewone reizigers

Vliegverslaafden die meerdere keren per jaar van het klimaatvernietigende transport gebruik willen maken zouden meer belasting moeten betalen dan gewone burgers.

Ai generated Image by Gerd Altmanna from Pixabay

Ai generated Image by Gerd Altmanna from Pixabay

Dat oppert Stay Grounded, een samenwerkingsverband van Europese milieuorganisaties die het klimaat proberen te redden. Het netwerk noemt het oneerlijk dat iemand die zelden vliegt daarvoor net zo’n rekening gepresenteerd krijgt als de vervuilende veelvlieger. Die laatste is immers het echte probleem.

HLN schrijft:

Volgens het netwerk zou het eerlijker zijn dat iemand die vaak vliegt, meer betaalt voor de tickets. In het rapport wordt daarom een belasting op veelvliegen onderzocht, die de huidige inschepingstaksen zou vervangen. De belasting zou gelden vanaf de derde vlucht per jaar, oftewel de tweede heen- en terugvlucht. Ze zou starten op 50 euro per vlucht en per twee vluchten oplopen naar 100, 200 en ten slotte 400 euro per vlucht. Er is ook in extra toeslagen voorzien voor langeafstandsvluchten en zitjes in businessclass.

De extra belasting zou binnen enkele jaren leiden tot een uitstootvermindering van wel 20 procent, berekenden wetenschappers op verzoek van de organisaties.

Zij benadrukken dat de voorgestelde veelvliegtaks vooral “de rijke frequent flyers” zal treffen, terwijl de meerderheid van de bevolking - “72 procent van de West-Europeanen” - er niets van zal voelen omdat zij maximaal één keer per jaar met het vliegtuig op reis gaan.

Uit eerder onderzoek werd al duidelijk dat het vooral de veelvliegers zijn die de klimaatproblemen veroorzaken.

Bronnen: