Schiedam 24BTV laakt benoeming lobbyïste in commissie Rotterdams vliegveld

Bewonersgroep Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) overweegt juridische stappen tegen de benoeming van Manon Luiting-van Tuijn als plaatsvervangend bewonersvertegenwoordiger van Schiedam in de Commissie Regionaal Overleg (CRO), een soort Alders-tafel voor Rotterdam The Hague Airport.

Is de CRO straks volledig luchtvaartlobby?

Is de CRO straks volledig luchtvaartlobby?

Flagrante schending

Burgemeester en wethouders van Schiedam hebben de keuze voor Luiting gemaakt zonder overleg met de bewonersorganisaties. Dat ziet de BTV als een flagrante schending van de regels die de inspraak van de bewoners moeten waarborgen.

“De achtergrond van Luiting roept serieuze vragen op over haar geschiktheid om de belangen van omwonenden van het vliegveld te vertegenwoordigen. Haar jarenlange betrokkenheid bij de reiswereld en haar recente rol als voorzitter van de zakenreis- en vlieglobbyclub Corporate Travel Association doen vermoeden dat zij dichter bij de luchtvaartindustrie staat dan bij de bewoners die dagelijks te maken hebben met de geluidsoverlast en vervuiling van vliegveld Zestienhoven”, zegt BTV-voorzitter Alfred Blokhuizen.

De BTV vertegenwoordigt alleen al in Schiedam 550 huishoudens en is regionaal de grootste bewonersorganisatie van de Rijnmond. Met juridische stappen kan de BTV de benoeming aanvechten. “Het is een principekwestie”, zegt Blokhuizen. Eenmaal benoemd kan een bewonersvertegenwoordiger tot wel zestien jaar blijven zitten en zo jarenlang enorme invloed uitoefenen, terwijl de burgers waar het om gaat effectief buitenspel zijn gezet.

Het college van B&W van Schiedam zegt er alle vertrouwen in te hebben, dat kandidate Luiting de belangen van alle inwoners van Schiedam zal behartigen, zeker ook die van de Schiedammers die kritisch tegenover het vliegveld staan. “Mevrouw Luiting woont zelf in Schiedam-Noord en kent de problematiek van onder andere geluidshinder dus uit eigen ervaring. Zij heeft nadrukkelijk aangegeven zich samen met bewonersvertegenwoordiger Marcel Houtkamp sterk te willen maken voor het beperken van die hinder en de doelstelling van een goed en gezond leefklimaat”, aldus het college.

Wet luchtvaart

Gisteravond is Luiting op voordracht van het college benoemd. “Onacceptabel”, vindt de BTV. De vereniging wijst op strijdigheid met de Wet luchtvaart. Volgens deze wet mag een bewonersvertegenwoordiger alleen worden aangesteld met instemming van een bewonersorganisatie. Die regel is in dit geval genegeerd. De BTV heeft CRO-voorzitter Monique List gewaarschuwd, maar toch heeft deze de benoeming doorgedrukt. Dat is een bevoegdheid van de voorzitter.

Piloot

Een brief van de secretaris van de CRO uit 2023 bevestigt echter dat de wet geen ruimte laat voor de benoeming van een bewoner zonder de instemming van een bewonersorganisatie. Volgens de BTV is het een structureel probleem bij de CRO. Er werden al eerder ‘bewonersvertegenwoordigers’ aangesteld die duidelijke connecties hebben met de vliegindustrie en niet konden rekenen op steun van een bewonersorganisatie. Zo werden eerder een oud-KLM-piloot en een ex-medewerker van de Schiphol Group aangesteld, eveneens zonder instemming van bewonersorganisaties – de piloot op voordracht van de gemeente Lansingerland. Deze keuzes versterken het beeld dat de belangen van de luchtvaartsector in de CRO oververtegenwoordigd zijn, ten koste van die van de omwonenden, aldus de BTV.

In tegenstelling tot de aanpak in Schiedam hield de gemeente Rotterdam zich wél aan de regels toen zij nieuwe bewonersvertegenwoordigers voorstelde. Voormalig wethouder Judith Bokhove (Groen Links) vroeg zowel om advies van de wijkraden als om instemming van de bewonersorganisaties bij die benoemingen. Dat resulteerde in een goede verstandhouding tussen de bewoners en hun Rotterdamse vertegenwoordigers, in schril contrast met de moeizame relatie tussen de bewonersverenigingen en hun ‘vertegenwoordigers’ uit de gemeenten Lansingerland en Schiedam.

Bron: Schiedam24, 18 oktober 2024

Gerelateerd: