Bewonersvereniging eist handhaving tegen overschrijding passagiersaantallen Rotterdam The Hague Airport

De Bewonersvereniging Tegen Vliegtuigoverlast heeft een formeel handhavingsverzoek ingediend bij DCMR Milieudienst Rijnmond tegen Rotterdam The Hague Airport (RTHA).

PERSBERICHT

Bewonersvereniging eist handhaving tegen overschrijding passagiersaantallen Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam, 19 maart 2024 –

De Bewonersvereniging Tegen Vliegtuigoverlast heeft een formeel handhavingsverzoek ingediend bij DCMR Milieudienst Rijnmond tegen Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Uit de jaarcijfers van de luchthaven blijkt dat het vliegveld in 2024 ruim 2,22 miljoen passagiers heeft verwerkt, terwijl de geldende omgevingsvergunning een maximum van 1,84 miljoen toestaat, zo meldt de omgevingsdienst DCMR in Schiedam. Dit betekent een overtreding van maar liefst 20%.

De bewonersvereniging maakt zich grote zorgen over de gevolgen van deze overschrijding. "De extra 380.000 bezoekers leiden tot een forse toename van geluidsoverlast, luchtvervuiling en verkeersdrukte, wat de leefbaarheid in de regio nog verder onder druk zet," aldus Alfred Blokhuizen, voorzitter van de vereniging. "De wet- en regelgeving moet worden gehandhaafd."

Verzoek tot handhaving In het handhavingsverzoek roept de bewonersvereniging DCMR op om:

  1. Een onderzoek in te stellen naar de overschrijding van de vergunde passagiersaantallen.
  2. Handhavend op te treden en verdere overschrijdingen te voorkomen.
  3. Transparant te communiceren over de voortgang en uitkomsten van dit proces.

Nieuwe vergunningsaanvraag en juridische stappen Rotterdam The Hague Airport heeft inmiddels een vergunningsrevisie aangevraagd. De bewonersvereniging geeft aan dat de uitkomst van deze procedure onzeker is voor het vliegveld en mogelijk meerdere jaren kan duren. "Wat ons betreft kan er intussen geen sprake zijn van onwettig "anticiperend handhaven". Dat is niet optreden tegen overtredingen, omdat er mogelijk ooit 'legalisering' volgt. We zullen alle democratische middelen inzetten om een verdere groei van de luchthaven tegen te gaan. Dit in het belang van de volksgezondheid en het leefmilieu," aldus Blokhuizen.

De vereniging roept bewoners en belanghebbenden op om zich uit te spreken tegen de groei van de luchthaven en de handhaving van de bestaande vergunningsvoorwaarden te steunen.

Einde bericht

 

40 personen in grotere vliegtuigen?

  • Men stelt dat men gaat vliegen met grotere vliegtuigen. Er kunnen 220 mensen in een A320 Neo. Dat is 31 personen meer dan de huidige Boeing 737-800, die maximaal 189 passagiers kan vervoeren. Het vliegveld communiceert 40 personen per vliegtuig meer! Dat is een overdrijving van 29%.

  • De motoren moeten daardoor zo’n 18000 kg meer omhoog drukken en versnellen (vooruitduwen). Een Airbus A320 Neo heeft een startgewicht van 97.000 kg. Boeing 737-800 startgewicht is rond de 79.000 kg.

Nu te weinig vliegtuigen voor de passagiers

  • Men stelt dat de groei van het aantal passagiers wordt gerealiseerd door de grotere vliegtuigen.
    Reken mee. 31 passagiers extra x 16.000 vluchten = max 496.000 passagiers bij een 100% Men gaat uit van een groei van 1,4 miljoen. Om die passagiers te vervoeren heb je dus tenminste 4000 extra vluchten nodig, bij 100% bezetting. Dat is een groei van 25% minimaal. De gemiddelde bezetting bedraagt bij Transavia zo’n 91%.

De nieuwe vliegtuigen zoude vliegtuigen, per stoel, 15% zuiniger zijn

  • Men stelt dat de vliegtuigen, per stoel, 15% zuiniger zijn. De vliegtuigen zijn echter 22% zwaarder en bevat bijna 17% meer passagiers. Dat betekent dat het vliegtuig netto toch altijd meer brandstof nodig heeft, als je de eigen beweringen volgt.

Nieuwe vliegtuigen zijn stiller

  • Men stelt dat de vliegtuigen minder lawaai maken.
    Maar dat geldt nooit bij start of landing. Men heeft veel meer stuwkracht nodig, door het fors hogere gewicht, om het vliegtuig op de korte landingsbaan te laten opstijgen en af te remmen. Dat vertaalt zich direct in veel meer lawaai. Er zitten immers geen geluiddempers op de motoren. In theorie stelt men dat de vliegtuigen (op hoogte, dus niet bij start of landing, 50% minder lawaai maken. Dat is op 97 dBA slechts - 3 dBA. Zo’n vliegtuig veroorzaakt dus 94 dBA. Dat verschil is vrijwel onhoorbaar voor het menselijk oor.

Waarom de helft meer kerosine?

  • Men stelt verder, in de omgevingsvergunningsaanvraag, dat me 50% meer kerosine per dag (!) nodig heeft. Het gaat van 4 naar 6 tankwagens per dag. Ook dat staat haaks op de stelling dat er geen groei is in het aantal vliegbewegingen en ook haaks op de stelling dat vliegtuigen 15% zuiniger zijn. Je zou dan juist minder nodig hebben.
Text Here