SchipholWatch

Wethouder Arno Bonte (Rotterdam) omarmt Explane

Als eerste gemeente in Nederland steunt Rotterdam de Explane app voor het meten van vliegtuiglawaai.

Wethouder Arno Bonte (GroenLinks, Rotterdam)
 Wethouder Arno Bonte (GroenLinks) van Rotterdam gaat de Explane-app actief onder de aandacht brengen van de Rotterdamse bevolking en wil de resultaten vergelijken met die van het officiële meldpunt van de Omgevingsdienst DCMR (foto: Gemeente Rotterdam).

De wethouder vindt de app gebruiksvriendelijk en goed werken. “We gaan de app actief aanbieden aan inwoners van onze stad.”

Resultaten naast elkaar leggen

Bonte vindt dat de app prima kan bestaan naast de al jaren gebruikelijke wijze van rapporteren aan de omgevingsdienst via de website of per telefoon. “We leggen de resultaten achteraf gewoon naast elkaar.”

De bewonersvereniging BTV Rotterdam Airport heeft de app met succes voorgesteld aan het gemeentebestuur van de havenstad.

“Al vele jaren vragen we om een gebruiksvriendelijke app voor het doen van overlastmeldingen, echter steeds zonder resultaat”, vertelt een zegsman van de vereniging. “Het blijft bij toezeggingen.” “We vinden het eigenlijk te gek voor woorden dat vrijwilligers wel in no-time een goed werkende app voor elkaar boksen en de omgevingsdienst niet.”

“We gaan de app actief aanbieden aan inwoners van onze stad.”

Bewonersvereniging blij

De BTV is heel blij met de stap van het gemeentebestuur. Het laat zien dat het stadsbestuur niet doof is voor vliegtuigoverlast en de burgers die er heel veel en steeds meer last van hebben.

Wij van SchipholWatch zijn beretrots op het feit dat Rotterdam zich achter de app schaart.

Ook in Amsterdam toezegging

Die stap werd nog dezelfde dag gevolgd door wethouder Victor Everhardt (D66) van Amsterdam. Hij zegde op verzoek van raadslid Imane Nadif (GroenLinks) toe de app actief onder de aandacht te gaan brengen van de hoofdstedelijke bevolking.

De twee grootste steden van ons land gaan zo een prominente rol spelen in het betrekken van burgermetingen bij de bepaling van hun luchthavenbeleid.

Einde hegemonie BAS

De stap doorbreekt de hegemonie van het Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS) op het geven van inzicht in de werkelijk ervaren vliegoverlast. Door de officiële klachten te vergelijken met de meldingen via Explane kunnen bestuurders zich een completer beeld vormen en mogelijk concrete maatregelen nemen om de overlast te beperken.

De makers van de gratis app Explane hopen nu dat ook andere gemeenten rond luchthavens de resultaten van de app gaan gebruiken om dit inzicht te verkrijgen en hun eigen conclusies te trekken.

Bron: SchipholWatch.nl 22-11-2019
Lees ook: BTV Spreekt bij EDEM

DOWNLOAD DE APP om zelf geluid te meten…

… en centraal te registreren! Nu beschikbaar


Vliegtuig

De Actiegroep tegen uitbreiding van Schiphol introduceerde in april een app waarmee geluidsoverlast in eigen woonomgeving kan worden gemeten.
Belangrijke meerwaarde is dat de gegevens met één druk op de knop worden verzonden naar een centrale database. Met de werkelijke meetgegevens ontstaat een goede referentie naast de ‘berekeningen’ waarmee de vliegvelden zelf werken.
Deze app is ook in gebied rond Rotterdam The Hague Airport te gebruiken.
De app is gratis en beschikbaar voor IPhone en Android.

https://explane.org/

Download hier voor Android  Download hier de IPhone app (gratis)

Screenprint uit Google Play:
screenprint van Explane app

SchipholWatch Banner