AD OnlineTransavia-vlucht uitgeweken na botsing met vogel op Rotterdam Airport

Een Transavia-toestel is donderdagavond bij het opstijgen in botsing gekomen met een vogel.

De klap was dusdanig dat de piloten besloten niet naar bestemming Ibiza te vliegen, maar uit te wijken naar Schiphol.

Zwaan . Foto: timothy abraham UKw6wRkB10w unsplash

Vermoedelijk is een zwaan in de motor terecht gekomen. Foto: timothy abraham UKw6wRkB10w unsplash

Daar staat inmiddels een vervangend toestel klaar om de reizigers alsnog naar Ibiza te brengen, meldt een woordvoerder van Transavia. Hoe groot de schade aan het toestel is, kon zij niet zeggen. ,,Maar we nemen geen enkel risico.”

Bird strike

Een woordvoerder van Rotterdam Airport bevestigt dat het gaat om een ‘bird strike’. De brandweer rukte na het incident uit, maar hoefde niet in actie te komen, behalve om de landingsbaan schoon te spuiten. Hoe vaak het gebeurt dat een vlucht na zo'n botsing niet naar de bestemming kan vliegen, konden woordvoerders van de luchthaven en de luchtvaartmaatschappij niet zeggen.

Transavia moest de afgelopen weken al vele tientallen vluchten naar met name Spaanse bestemmingen schrappen. Dat gebeurt vanwege problemen met onderhoud, niet beschikbare onderdelen en vertraagde levering van toestellen. Duizenden reizigers zijn gedupeerd.

Naschrift redactie BTV

Vliegveld RTHA is gesitueerd naast een groot 'stilte gebied' waar de broedplaats is van veel vogelsoorten: zwanen, ganzen maar ook ooivaars, lepelaars zijn hier veelvuldig aanwezig. Vliegbewegingen gaan vaak dwars door de natuurlijke routes van deze vogels. In plaats dat het vliegveld wordt verplaatst, verjaagt de luchthaven de vogels met diverse middelen. Om geen grotere schade aan te richten aan de natuur, heeft het een jachtvergunning verkregen om de vogels af te schieten om de vakantiereizigers een ongehinderde vlucht te geven.

Bron: AD, 4 mei 2023