Schiedam 24Procedure CRO: "Netwerkcorruptie"

Benoemen voorstanders vliegveld? BTV noemt 't ‘netwerkcorruptie’

"Netwerkcorruptie" Afbeelding (c) BTV-Rotterdam-Ai generated

"Netwerkcorruptie" Afbeelding (c) BTV-Rotterdam.nl - Ai generated

Het stinkt naar netwerkcorruptie, zegt Alfred Blokhuizen. Dat is een vorm van corruptie waarbij macht en invloed in netwerken worden misbruikt om zakelijke belangen te verkrijgen. Blokhuizen, voorzitter van de Bewonersgroep Tegen Vliegtuigoverlast (BTV), ziet het gebeuren in de Commissie Regionaal Overleg (CRO) over Rotterdam The Hague Airport.

Doen alsof

Bij netwerkcorruptie worden regels omzeild en worden beslissingen beïnvloed door een niet transparante machtsconcentratie. De BTV trekt een vergelijking met de toenmalige Alders-tafel en de Omgevingsraad Schiphol waar bewoners niets in te brengen hadden, maar waar de vliegtuiglobby deed alsof dat wel zo was.

De term netwerkcorruptie komt van Willeke Slingerland, lector weerbare democratie aan de Saxxion Academie voor Bestuur, Recht en Ruimte. Anders dan bij klassieke corruptie is er geen sprake van omkoping of chantage, maar manoeuvreren gelijkgestemden elkaar in invloedrijke functies. Onderlinge connecties en belangen worden dan belangrijker dan de wet en transparantie in het bestuur.

Lobbyclub voor zakenvluchten

Actuele aanleiding voor de BTV om dat aan de kaak te stellen is de benoeming van Manon Luiting-van Tuijn. Deze inwoonster van Schiedam-Noord was voor de CRO als plaatsvervangend bewonersvertegenwoordiger voorgedragen door het college van burgemeester en wethouders van Schiedam. Donderdag werd ze benoemd door CRO-voorzitter Monique List. De BTV had gewaarschuwd dat Manon Luiting voorzitter was geweest van een lobbyclub voor zakenvluchten.

B&W van Schiedam reageerden dat Luiting inwoonster van Schiedam-Noord is en de problemen van de bewoners met overlastgevend vliegverkeer goed kent, maar dat overtuigt de BTV niet. Blokhuizen wijst erop dat eerdere voordrachten voor de CRO een oud-KLM-piloot en een oud-medewerker van de Schiphol Groep betroffen en dat CRO-voorzitter List eerder VVD-wethouder in Eindhoven was, waar ze opkwam voor de belangen van Eindhoven Airport.

Blokhuizen: “De situatie rond de benoeming van Luiting staat symbool voor een bredere zorg over de democratische vertegenwoordiging in de besluitvorming rondom luchthavens. De CRO is bedoeld om de stem van omwonenden te waarborgen, maar met de groeiende infiltratie door de luchtvaartsector raken de belangen van de omwonenden steeds meer ondergesneeuwd. Omwonenden verdienen een eerlijke vertegenwoordiging, niet pionnen uit de luchtvaartsector.”

Juridische stappen

Met juridische stappen hoopt BTV de benoeming van Luiting terug te draaien. Het is een principezaak, gericht tegen scheve machtsverhoudingen, aldus Blokhuizen.

Bron: Schiedam24, 19 oktober 2024

Gerelateerd: