Bewoners gepasseerd bij keuze vertegenwoordiger
Wethouder Frans Hamerslag heeft de bewonersorganisaties niet betrokken bij de voordracht van wat formeel een bewonersvertegenwoordiger heet in de Commissie Regionaal Overleg (CRO) voor Rotterdam The Hague Airport.
"Dat was niet nodig," zegt de gemeentewoordvoerder. Inmiddels is Manon Luiting-van Tuijn benoemd als plaatsvervangend lid namens Schiedam. "We hebben de procedure gevolgd zoals deze volgens ons correct is," laat de gemeente weten. Die procedure leidt echter tot stevige kritiek. "Dat is niet de bedoeling van de regelgeving", reageert de Bewonersgroep Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) verbouwereerd. "Het is niet voor niets dat de regelgeving stelt dat bewonersvertegenwoordigers de bewonersorganisaties moeten vertegenwoordigen." Nu zitten we met iemand die nauwe banden heeft met de vliegindustrie en die geen draagvlak vindt bij de burgers, die de last ervan ondervinden." BTV-voorzitter Afred BlokHuizen wijst erop dat Manon Luiting jarenlang betrokken was bij de reiswereld en voorzitter was van de zakenreis- en vlieglobbyclub Corporate Travel Association. "Dat doet vermoeden dat zij dichter bij de luchtvaartindustrie staat dan bij de bewoners die dagelijks te maken hebben met de geluidsoverlast en vervuiling van Rotterdam Airport", zegt de voorzitter van de BTV, die alleen al in Schiedam 550 huishoudens representeert en regionaal de grootste bewonersorganisatie van de Rijnmond is.
Hekelen
Een eerdere bewonersvertegenwoordiger van Schiedam, John Witjes, hekelt ook de procedure, maar vindt het onjuist dat de 'BTV' op de persoon speelt. Witjes is voorzitter van Stichting ABRel, die de bewonersvertegenwoordigers van Rotterdam, Schiedam en Lansingerland ondersteunt in hun werk binnen de CRO. De BTV ontkent op de persoon te spelen. Het gaat om de procedure en de functies, zegt Blokhuizen. De huidige bewonersvertegenwoordiger van Schiedam, oud-wethouder Marcel Houtkamp, zegt op maandag 2 september door de gemeente geinformeerd te zijn over de voordracht van wie zijn plaatsvervanger zou zijn. Hij werd uitgenodigd voor een gesprek met haar, maar door zijn vakantie kwam het dat de kennismaking later plaatsvond, maar zuim voor haar benoeming door de voorzitter van de CRO, Monique List. "Aan mevrouw List heb ik laten weten akkoord te kunnen gaan met de voordracht," zegt Houtkamp. De gemeente reageert dat Manon Luiting in Schiedam-Noord woont en de problematiek van geluidhinder uit eigen ervaring kent. Aangegeven wordt dat wethouder Hamerslag en zijn collega van Lansingerland, wethouder Simon Fortuijn, het vanzelfsprekend vinden om de bewonersvertegenwoordigers van hun eigen gemeente te betrekken in de procedure tot de voordracht. De twee wethouders zien geen meerwaarde om de bewonersvertegenwoordigers van de andere betrokken gemeenten vooraf te raadplegen. Over het betrekken van de bewonersorganisaties wordt geen mededeling gedaan, maar daar ligt juist de pijn bij de BTV en bij kritische en actieve bewoners van Schiedam-Noord. De BTV overweegt zelfs juridische stappen tegen de voordracht en benoeming. De keuze voor Luiting zonder overleg met de bewonersorganisaties ziet de BTV als een flagrante schending van de regels die de inspraak van de bewoners moeten waarborgen. Eenmaal benoemd kan een bewonersvertegenwoordiger tot wel zestien jaar blijven zitten en zo een jarenlang enorme invloed uitoefenen, terwijl de burgers waar het om gaat effectief buitenspel zijn gezet. Een brief van de secretaris van de CRO uit 2023 bevestigt dat de wet geen ruimte laat voor de benoeming van een bewoner zonder de instemming van een bewonersorganisatie. Er werden al eerder 'bewonersvertegenwoordigers' aangesteld die duidelijke connecties hebben met de vliegindustrie en niet konden rekenen op steun van een bewonersorganisatie. Zo werden eerder een oud-KLM-piloot en een ex-medewerker van de Schiphol Group aangesteld, eveneens zonder instemming.
Bron: Nieuwsblad Schiedam, 30 oktober 2024