Meerdere partijen vragen onderzoek UltraFijnstofAcht partijen stellen vragen over ultrafijnstof

Acht Rotterdamse politieke partijen hebben schriftelijke vragen gesteld aan collega B&W naar aanleiding van de resultaten van ultrafijnstofmetingen rond vliegveld.

De partijen uit verschillende politieke stromingen kunnen soms tegenover elkaar staan. Op dit punt vonden zij echter onderling verbondenheid in de grote zorgen over de gezondheid van de burgers rond en onder de start-/aanvliegroute van en naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA).

De samenvatting is dat de partijen het begrijpelijk vinden dat bewoners zich zorgen maken over chronische gezondheidseffecten door langdurige blootstelling aan ultrafijnstofdeeltjes. De deeltjes zijn zo klein dat zij via de longen ook andere organen kunnen bereiken.
Uit onderzoek blijkt dat vooral ouderen, kleine kinderen, mensen met longaandoeningen en hart en vaatziekten hier last van hebben.

Verschil laagseizoen/hoogseizoen

Tevens hebben de partijen geconstateerd dat het onderzoek door RTHA zelf geïnitieerd op stille momenten in het laagseizoen al voor 15% van de totale ultrafijnstof uitstoot door het vliegveld wordt veroorzaakt. Zij vragen nu om een uitgebreid onderzoek, nu ook op top-drukte dagen van het vliegveld én nu ook op meerdere locaties en langere termijn, zodat een realistisch beeld van de werkelijke gezondheidsschade kan worden gevormd die het vliegverkeer met zich meebrengt.

De vervuiler betaalt

De partijen vinden verder dat RTHA in eerste instantie deze onderzoekkosten moet betalen. Immers: de vervuiler betaalt.

Bron: Schriftelijke vragen ex. art. 30 van het Reglement van Orde, Rotterdam, 17 augustus 2018
D66, PvdA, Groen Links, CDA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, SP en CU/SGP

2018-08-17-Vragen-BW-1