ESchipholWatchxplane-app houdt op te bestaan, tenzij ...

De app Explane stelt iedereen in staat gratis en makkelijk de vliegherrie in zijn of haar omgeving te documenteren.

Wegens gebrek aan tijd van de oorspronkelijke ontwikkelaar nadert de app helaas het einde van zijn levensduur. Tenzij er een nieuwe ontwikkelaar opstaat die de ontwikkeling wil overnemen.

Explane is ontwikkeld door Roelof Meijer die inmiddels andere zaken aan zijn hoofd heeft. Hij heeft helaas geen tijd meer om de app up-to-date te houden en van nieuwe functies te voorzien.

De nieuwste versies van de besturingssystemen iOS (Apple) en Android (Google) voor smartphones gaan er naar schatting binnen een jaar voor zorgen dat Explane niet meer (goed) werkt op de nieuwste toestellen.

Nu al kunnen eigenaren van de jongste Android-smartphones Explane niet meer vinden in de webwinkel Google Play. Wie de app op zijn telefoon heeft staan, kan deze blijven gebruiken, maar op termijn komen er geen nieuwe gebruikers meer bij.

ExplaneApp rapportage

De website reports.explane.org bevat alle metingen die met Explane zijn vastgelegd.

Explane bestaat inmiddels bijna vijf jaar, sinds 2018. In Nederland zijn er zo’n 550.000 metingen van vliegherrie vastgelegd. Wereldwijd zijn er dat 650.000. De app wordt behalve in ons land ook intensief gebruikt in het Verenigd Koninkrijk en in Australië.

Politiek besef

De app was bedoeld als laagdrempelig middel om vliegherrie vast te leggen, te documenteren en te tonen. In de loop der jaren is mede door de honderdduizenden registraties op reports.explane.org in de politiek het besef ontstaan dat de nu gangbare jaargemiddelden van vliegherrie geen goede indicatie geven van de werkelijke geluidsvervuiling.

Het Ministerie van Infrastructuur voelde zich daarom gedwongen onderzoekers opdracht te geven te bestuderen hoe vliegoverlast op een betere manier kan worden genormeerd. Daarbij wordt nu gekeken naar de geluidspieken die ook door Explane worden vastgelegd en de hoeveelheid vliegtuigen die op een bepaalde locatie per etmaal overkomen.

Waar de Nederlandse overheid nog immer rekent met geluidscontouren waarin een jaargemiddelde van 58 decibel de meest ernstige overlast representeert, blijkt uit de honderdduizenden metingen van Explane klip en klaar dat geluidsniveaus tot 90 decibel gangbaar zijn.

Mede dankzij Explane wordt er nu door onder meer het RIVM gekeken naar betere manieren om de werkelijke overlast te bepalen.

Wetenschappers en journalisten

De Explane-cijfers zijn in de afgelopen jaren talloze keren opgevraagd door wetenschappers, maar ook door de regionale GGD’s en andere instituten. Explane werd opgenomen in het programma ‘Samen Meten’ van RIVM.

Bovendien hebben de cijfers uit de app geleid tot vele artikelen in landelijke en regionale media. Daarmee kon de druk op de politiek worden opgevoerd om uit te zien naar betere manieren om de vliegherrie te karakteriseren. En er iets aan te doen, bij voorbeeld via krimp van het vliegverkeer.

Door de razendsnelle ontwikkelingen in de wereld van de smartphones en het gebrek aan tijd van de oorspronkelijke app-ontwikkelaar, komt er binnen afzienbare tijd helaas een einde aan de levensduur van Explane. Het einde kan slechts worden voorkomen door een softwareontwikkelaar die het onderhoud van de app op vrijwillige basis wil overnemen.

Voor alle duidelijkheid: de nu verzamelde data blijft gewoon beschikbaar via reports.explane.org Wetenschappers, journalisten en andere geïnteresseerden kunnen de onderliggende data bij ons blijven opvragen.

Interesse?

Voor de ‘nerds’ onder onze lezers: de app is ontwikkeld binnen Ionic 3, bovenop Angular v2 (Typescript). De app maakt voor beide besturingssystemen gebruik van dezelfde codebase. Voor het uitrollen en testen van de iOS-variant is een Mac nodig. De backend van Explane draait op Microsoft Azure (JavaScript). De data is opgeslagen in Azure Table Storage.

Interesse om de app te onderhouden voor nieuwere versie van de telefoonsystemen iOS en Android of zelfs om de app door te ontwikkelen? We hebben in de loop der jaren een wensenlijst van gebruikers verzameld voor nieuwe functies van de app. Wilt u als vrijwilliger meewerken aan de strijd tegen de vliegherrie in de leefomgeving van miljoenen mensen? Mail ons dan alstublieft op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op 020 528 7855.

Bron: SchipholWatch, 20 maart 2023